Kulturnyheter

I havgapet

Roy Jacobsen: De usynlige, Cappelen-Damm 2013, 245 s.

jacobsen_usynlige

Roy Jacobsen, Foto: Kulturspeilet
Roy Jacobsen, Foto: Kulturspeilet

Roy Jabobsens forfatterskap er det én rød tråd som går igjen: han skildrer småkårsfolk og de som sliter og arbeider fra fattige kår og trangt utkomme fram mot det å få et bedre liv og respekt som menneske. Slik sett kan man si at han er det norske sosialdemokratiets forfatter på begynnelsen av det nye årtusendet. Hans store gjennombruddsroman var Seierherrene i 1991. Det er en bredt anlagt roman som kan leses som en historie om hvordan det nye velferdssamfunnet etter krigen ga den jevne mann og kvinne – arbeidsfolket – et bedre liv. Handlingen starter i fattige kår ved Helgelandskysten og ender i den nye drabantbyen Årvoll på Oslo.

Årets bok De usynlige kan leses som en videre utdyping av første delen i gjennombruddsromanen fra tyve år tilbake. Vi er tilbake på Helgelandskysten i et lite øysamfunn langt ute i havgapet. Her forsøker en liten familie å livberge seg med fiske og sauehold. I fokus står Inger som vi først møter som lita jente men som siden står fram som den som tar ansvaret for øysamfunnet.

Det er et strevsomt liv som Jacobsen beretter om. Han legger ikke skjul på at han har diktet fritt en fortelling som bygger på sin egen families bakgrunn. Boka er en svært inngående og til tider dramatisk skildring av livet ute i havgapet der menneskene er underlagt naturens luner og stormkast og der det ofte kan knipe både med det ene og det andre.

Helgeland, Foto: Kulturspeilet
Helgeland, Foto: Kulturspeilet

Slik sett står boka seg som en skildring av småkårsfolket i Norge, alle de som levde ved kysten og som var prisgitt det tilværelsen under slike uberegnelige og dels ekstreme forhold kunne gi. Det er en hyllest til alle de ‘usynlige’ som rodde sjarken eller trakk lina med forblåste hender.

Det er mange som vil kjenne seg igjen i en skildring som dette. Tross alt ligger ikke handlingen mer enn 1-2 generasjoner tilbake. Det er lett gjenkjennelighet i det han skriver om. Slitet. Det enkle. Menneskene og deres sjebner i utkantene. Det trange utkommet.

Vi trenger å bli minnet om dette midt oppe i vår ufattbare nåværende rikdom!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …