Kulturnyheter

Interactions

Disse tre verkene er fra komposisjoner fra tre av noen det forrige århundrets mest særpreget komponister. De er hver for seg typiske for den uttrykksmåten disse komponistene hadde.

Interactions – Fartein Valen: Sonate op. 3 (1912-19), Stravinskij: Duo concertante (1932), Witold Lutoslavski: Partita (1984), Bård Monsen – fiolin, Gunnar Flagstad – klaver, Opptak: Sofienberg kirke jan. 2016, Lindberg 2L-137-SABD (2017)

Fartein Valen

Farten Valen (1887 – 1952) var særlingen. Lite kjent, også her hjemme i Norge. Han var en tolvtonekomponist i særklasse og uten tvil den fremste sådan som har virket her hjemme. Han var som person ensom og sky og levde et tilbaketrukket liv i sin hjembygd på Vestlandet. I noen korte år vakte han internasjonal oppsikt i ny musikk-kretser med sine symfonier og tonedikt.

Verket han er representert med her er hans gjennombruddsverk, en fiolinsonate. Det er skrevet i et tonespråk som nærmest må kalles en krysning mellom ekspresjonisme og senromantikk. Men avgjort interessant og med mye av den melankoli som kom til å prege hans senere verk.

Stravinskij

Igor Stravinskij var en av 1900-tallets mest kjente komponister. Hans Vårofferet snudde en hel musikkverden på hodet i sin tid. Duo concertante er fra en tid han var opptatt av det neo-klassisiske uttrykket. Satsene i dette verket bærer også preg av dette med sine betegnelser. Komposisjonen er også kjent for versjonen for kammerensemble.

Witold Lutoslavski var Polens store etterkrigskomponist. Han var også dels bosatt i Oslo. Hans Partita engasjerte Anne Sophie Mutter så sterkt at hun ba ham om å lage en versjon for orkester. Her er det imidlertid originalen vi får høre.

Musikk med stor spennvidde med andre ord. Opptaket er gjort i Sofienberg kirke i Oslo og med den fortreffelige lydkvaliteten Lindberg gir sine CD-utgivelser er dette en nytelse å høre, en utgivelse som absolutt fortjener stor oppmerksomhet.

Sjekk også

Brynjar Hoff

Dette er litt av et kjempeløft, en utgivelse av en boks med ni CD’er, alle …

Spektakulær musikk fra Oslo-filharmonien

Petrenko vil avslutte sin tid som sjefsdirigent i Oslo med å spille inn verk av …