Matsuo Kirino: Ute, Gyldendal Norsk Forlag 2006, 552 s.
En murstein av en bok. Men så er det ikke småtterier denne japanske krimboka tar opp. Handlingen er sett fra morderens øyne, helten(e) i fortellingen er helt opplagt utradisjonelle og uvanlige. Dessuten inneholder boka mye om sosiale forhold i det japanske samfunnet og hvordan det er å overleve for kvinner av arbeiderklassen.
Denne kan også leses som en sterk kvinnebok. Alt blir sett med kvinners øyne. Mennene deres er nesten uten unntak noen unnasluntrere, som utnytter dem og stikker unna for sine forpliktelser. En dag har en av dem fått nok. Mannen kommer hjem fra spilleklubb etter å ha brukt opp alle pengene de har sammen. I raseri tar hun livet hans. Hun får hjelp av sine venninner på fabrikken hun jobber. Mer skal vi ikke røpe.
Denne boka har langt flere fasetter enn dette ene mordet. Bare sidetallet røper at her har vi å gjøre med atskillig mer enn det som skjer etter en krangel mellom to ekstefeller.
Problematikken som tas opp kunne like gjerne ha skjedd her hjemme. Eller rettere, forholdene kunne like gjerne være en fortelling fra vår vestlige verden. Her er ting vi kjenner igjen så altfor godt fra avisspaltene. Finansjappenes og pengeflytternes levesett er ikke ulikt verden rundt. Perversjoner og syke mennesker har vi dessverre altfor mange eksempler på.
Boken fikk den japanske krimprisen. Hun omtales som den japanske krimdronningen. Flere av hennes bøker er filmet. En uvanlig men rystende historie.