Oslo Konserthus 30.10.2008 Samuel Barber: Orkesteressay nr. 2, William Walton: Bratsjkonsert, Tsjaikovskij: Symfoni nr. 6,
Oslo-filharmonien, Catherine Bullock – bratsj, Marin Alsop – dirigent

Det ble jentenes kveld i konsertsalen, kvinnelig dirigent, kvinnelig solist og sannelig var ikke gruppelederne for de fire store strykerseksjonene – førstefioliner, annenfioliner, cello og bratsj – også i går kvinner. Oppmerksomme øyne fant også et nytt fjes bak hos kontrabassene – selvfølgelig en kvinne.
Men om kvinnene dominerte i fronten er det fremdeles gutta som står for musikken. Veien til full kvinnefrigjøring innen den klassiske musikken er fortsatt lang. Selv om vi etter hvert har fått mange dyktige kvinnelige komponister innen samtidsmusikken, finnes det fortsatt ikke nok tyngde til at den kan prege den klassiske musikken. Derfor blir det for jentene fortsatt å spille guttas musikk.

Vår kvinnelige gjestedirigent, amerikanske Marin Alsop, er en av de få kvinnene helt i toppsjiktet i dagens internasjonale dirigentverden. Her står hun sammen med Simone Young, tidligere sjefsdirigent i Bergen, nå residerende all-sjef i Hamburg og tidligere sjefsdirigent i Stavanger, nå i Paris i Pierre Boulez‘ Ensemble Intercontemporain, Susanne Mälkki. Bak dem begynner en flokk av unge jenter å markere seg, eksempelvis kinesiske Xian Zhang og Anu Tali fra Estland. Motviljen mot å slippe til kvinner er fremdeles stor. De gamle gutta i Wiener-filharmonikerne har lenge stått fast som siste skanse i sin kamp mot kvinner – i selve orkesteret. Der måtte Østerrikes EU-tilknytning stilles på dagsordenen før de ærverdige gutta, som var så redd for ‘forstyrrende’ elementer på turneer og gjestespill, måtte gi seg. Men fremdeles gjemmer de sine fem-seks kvinner så godt de kan.
Marin Alsop er neppe den person som har behov for å gjemme seg. Hennes ansettelse som ny sjefsdirigent i Baltimore bare for noen år siden vakte riktignok stort oppstyr. På østkystens USA er det ikke politisk korrekt å gå imot kvinnelige sjefer, så vi opplevde en hel føljetong av vikarierende motiver gjennom lang tid som alle hadde felles at de signaliserte motstand. Men hun er en utrolig populær dirigent både i Baltimore og det øvrige USA. Mange ser på henne som en slags kultfigur og kommende ikon som nettopp kan få hull på noe av denne byllen.
Hun viste seg også som en svært myndig dame i går. Den tidligere eleven av Leonard Bernstein hadde neppe noen problemer med å markere seg. Feiende frisk gjorde hun entre som en direktør på vei inn til et avgjørende møte – og uten stilletthæler, men med kraftige ‘Gro-klakker’. Selve prøvesteinen var Tsjaikovskijs Pathetique-symfoni. Her hadde hun til rådighet et orkester som på 1980-tallet gjorde den beste innspillingen av Tsjaikovskijs symfonier noensinne, i hvert fall i følge engelske normalt svært kritiske anmeldere. Ikke rart at vi opplevde det helt utrolige at framføringen ble avbrudt av spontant applaus midtveis. Orkesteret spilte med samme spenst og friskhet som i Mariss Jansons‘ dager, om enn kanskje intensiteten i den ‘triste’ sistesatsen var et hakk mindre intenst. Men likevel, det var en framføring helt i toppklasse. Ikke rart at publikum ga seg ende over og gjorde brudd mot etiketten.
Hun var et svært sympatisk bekjentskap. Vi møter henne gjerne igjen!
Oslo-filharmoniens førstebratsjist, Catherine Bullock, var solist i bratsjkonserten til William Walton. Fra første tone hørte vi hvilket utrolig vakkert og rikt instrument bratsjen er. Den er fulltonende og fyldig på en langt annen måte enn en ‘pistrete’ fiolin, samtidig som den også har fiolinens syngende og (nesten) akrobatiske muligheter. Solisten var kanskje noe nervøs helt i starten i går men spilte seg snart elegant inn og fikk stor og velfortjent applaus fra en så å si fullsatt sal. Det var en framføring som varmet oss sterkt.
Konserten ble innledet med et stykke orkestermusikk av Samuel Barber, amerikansk orkestermusikk som slo fast orkestral spenst, farge og vidde – ikke minst med filmatiske virkemidler – og understreket dermed med all tydelighet fra hvilket land kveldens dirigent kom.