Geir Pollen: Armfeldts arme. Gyldendal 2014 345 s.
En svært god bok uansett fra hvilken synsvinkel man ser det. Historisk: ypperlig framstilling av en viktig hendelse i den store nordiske krigen. Menneskelig sett: om den største tragedien som noengang har funnet sted i fjellheimen. Og litterært: i fremste klasse!
Geir Pollens bok om karolinernes dødsmarsj i 1718 er den største ulykken som noengang i historien har funnet sted i den nordske fjellheimen Flere tusen svenske soldater – anslagsvis 4000 – satte livet til i uværet og snøstormen i Tydalsfjellene.
Minst like mange falt som ofre for sult og sykdom etter svenskenes forsøk på å innta midt-Norge og Trondheim. De etterlot seg en ribbet landsdel i armod. Også Sverige ble hardt tappet for krefter og mange strøk med også her.
Den svenske krigerkongen Karl XII ville forsøke å gjenvinne sin ære og gjenreise Sverige som stormakt etter å ha blitt slått av russerne ved Poltava. Men de mange og lange krigene hadde tært hardt på Sverige. Ressursene i form av soldater, materiell og forsyninger begynte å bli knappe.

Han besluttet seg derfor for å ta Norge. Et viktig ledd i denne planen var å erobre Trondheim. General Armfeldt fikk 10 000 soldater og ordre om å gå mot Trondheim.
Det hele utartet til en tragedie. Forsyningene strakk ikke til og sykdom herjet.
Kongen Karl XII falt i Halden. Den store hæren måtte forsøke å komme tilbake til Sverige mens det fortsatt var mulig.
Det var oppe i Tydalsfjellene rett ved svenskegrensen at et forferdelig uvær kom over troppene. Over 4000 frøs i hjel på fjellet og mange av de overlevende pådro seg skader for livstid.
Det er ikke vanskelig å finne årsaken. Troppene var i elendig forfatning med mangel på mat og utstyr. Krigerkongen hadde utarmet Sverige med sine krigereventyr. Det var ikke mat, varme klær og forsyninger igjen til soldatene.
Geir Pollen er tidligere mest kjent som skjønnlitterær forfatter. I denne historiske boka bruker han sine evner til å beskrive denne tragedien på en levende måte. Derfor er det foruten de historiske fakta blitt en svært instruktiv og fengslende beretning ut av dette.
Det var ikke bare i Trøndelag at karolinerne møtte motstand. På Østlandet ble de drevet tilbake på Bakås rett ved Oslo.
Framfor alt er dette en beskrivelse av hvilken nød og elendighet krig fører til.