Tønnes H. Gundersen: Kennedy-mordet. Dreyer forlag 2013, 320 s.
Rett foran flere hundre jublende tilskuere ble USA’s president John F. Kennedy skutt og drept i Dallas, Texas, en novemberdag i 1963. Innen få timer mente man å ha funnet det man mener var gjerningsmannen, Lee Harvey Oswald, og ikke mange timene etter var også han drept.
Mordet på den amerikanske presidenten er den udiskutabelt viktigste begivenheten i verden siden slutten på den annen verdenskrig. Det har forandret vår historie og vår verden direkte og indirekte i tiden etter. Men fremdeles er attentatet uoppklart.
Selv om Dallas-politiet mente å ha funnet gjerningsmannen, er det fremeles uklart hva og hvorfor det skjedde, ikke minst hvorvidt det var flere attentatsmenn. Det knytter seg så mange uklarheter til dette – ikke minst til etterforskingen – at ettertiden ikke har latt dette temaet i fred. Det er skrevet utallige bøker og laget filmer – hvor Oliver Stone‘s kanskje er den viktigste – i årene etterpå.
Forskjellige teorier florerer. Noen helt usannsynlig ville, som fremmed rom-vesener eksempelvis, andre mer på bakken. I denne boka gjennomgåes hendelsesforløpet nok en gang. Rammene rundt det som skjedde strekes opp og uten at noen ny teori lanseres bringes det fram stoff av noenlunde edru og troverdig karakter. Kildene til alt dette er hentet fra offisielle dokumenter. Altså ingen nok en fantasifull lansering av en luftig teori.

Kennedy var den nye tids president da han ble valgt som den yngste presidenten noensinne i USA’s historie. Han sto for framtiden som ikke minst ungdommen – og en hel verden – så opp til. Han representerte håpet for å komme vekk fra atombombas skygge under kapprustningen, for nedrustning og ikke minst for opphevelsen av raseskillet – det gjenværende apartheid-systemet i USA. For dette skaffet han seg mange fiender, ikke minst i sør-statene i USA.
Denne boka er ikke minst svært grundig i å belyse den konservative høyrefanatismen – i Europa ville vi kalt det fascisme – som hadde et faktisk senter i Dallas. I dette miljøet var mer eller mindre hel- og halvskrullete oljemillionærer og generaler svært aktive.
Det legges til de spesielle omstendighetene rundt visepresident Lyndon B. Johnson. Han representerte det stikk motsatte av Kennedy. Vokst opp på en gård i Texas sto han for en helt annen og mer rotfestet tradisjonell kultur og ikke minst verdier. I dagene rundt Dallas-besøket pågikk en offentlig undersøkelse rundt en svindel-sak som han var dypt involvert i og som kanskje kunne føre til hans fall.

Boka viser at det offisielle USA hadde konklusjonen klar før det ble foretatt undersøkelser. Gjerningsmannen skulle være en kommunist, skulle være en ikke bedre-stilt som ikke kunne engasjere advokater og rike venner osv. Det passet bildet helt perfekt. Dermed ble helt opplagte bevis holdt utenom som det helt innlysende at presidenten ble truffet forfra og ikke bakfra som den offisielle rapporten fastholder. Mange merkverdige ting forekom i den etterpåfølgende undersøkelsen. Det er ikke rart at vidløftige spekulasjoner også oppsto.
Framfor alt viser denne boka at USA som rettsstat var fanget av sine egne fordommer; man skulle dømme slik det passet det politiske bildet og ikke undersøke på rettslig grunnlag. Bevis var bare bevis når det passet hva man hadde bestemt seg for på forhånd.
Slikt er rystende å lese og det sier mye om USA i går – og (Texas-)USA av i dag, jfr. senere president Bush‘ cowboypolitikk og katastrofale handlinger.
Må leses!