Kulturnyheter

Klassisk norsk krim

Stein Riverton (Sven Elvestad): Jernvognen/Max Mauser (Jonas Lie): Rittet fra Olesko, Vega forlag 2015,  315 s.

RivertonLie_JernvognOleskoVega forlag har gjort noe virkelig fortjenestfullt: de har gjenutgitt to norske klassiske kriminalfortellinger fra henholdsvis 1909 og 1935. Begge ble den gangen utgitt under psevdonym.

Sven Elvestad var en journalist som skrev et høyt antall krim-fortellinger. Han introduserte i sin tid mesterdetektiven Knut Gribb og har gitt opphav til den senere Riverton-prisen som årlig deles ut til gode norske krim-forfattere.

Hans rike produksjon har nedfelt seg i et stort antall fortellinger, hvor mange også ble oversatt til en rekke språk. Samlet kom opplaget av hans bøker  bare i Norge opp i over en million eksemplarer.

Han var også en fargerik skikkelse rent privat. Som journalist var han den første som intervjuet Hitler for en utenlansk publikasjon. Han lot seg også begeistre av Mussolinis fascistiske bevegelse.

Jernvognen er en av hans mest populære bøker. Det er en spenningsfortelling typisk for sin tid, fylt opp av mystiske hendelser og gamle sagn og overtro. Realismen er ikke alltid på høyden, for å si det slik. Men fortellingen er mesterlig handtert og den har en avslutning som selv i dag ville kalt på den store gullmedaljen.

Norske krimforfattere på første halvdel av 1900-tallet  sto overveiende på høyresiden i det politiske landskapet. Men Sven Elvestads Mussolini-sympatier blir for ingenting å regne mot Jonas Lie. Sønnesønnen av den berømte dikteren var selve SS-generalen under den tyske okkupasjonen av Norge. Han sto bak forfølgelse og uhyrligheter uten sidestykke, men sto i opposisjon til Quisling som imidlertid hadde Hitlers velsigense. Jonas Lie var Himmlers mann i Norge.

Det er derfor ikke merkelig at hans bøker omtrent ikke ble lest etter krigen. Men Rittet fra Olesko er en overraskende godt skrevet fortelling som viser at han hadde genene fra sin bestefar i behold (og hadde han bare holdt seg til skrivingen….)

Fortellingen dreier som en gruppe tysk/østerriske soldater på flukt mot sine hjemland i de siste dagene av den første verdenskrigen. Underveis raner de en munk for en verdifull bildeskatt og handlingen utspiller seg i Norge noen år etterpå hvor de involverte, dvs. de som overlevde, møtes.

Det er faktisk en god skrevet bok, spennende og fascinerende. Men Jonas Lie legger ikke skjul på sin herrefolks-tenking i beskrivelsen av personene i handlingen. Her er det svartsmuskete mindreverdige og jødiske musikanter mot en ren og edel høyreist helt.

Men som sagt, godt skrevet!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …