Einar O. Risa: Kom, kom hør nattergalen., Tiden norsk forlag 2005, 329 sider

Einar O.Risa svinger pennen over P. S. Krøyers liv slik konsert– og hurtigmaleren selv svingte penselen over sitt lerret. Med korte effektive setninger bretter forfatteren malerens liv ut for oss. De 27 årene fra han kommer hjem fra studietur med en hattemaker i bagasjen til han dør i 1909 er tatt med.
Med dyktig penn får Risa frem temposkiftene i Krøyers liv. Han var hurtigmaleren. Ingen malte så fort som ham. Ingen, bortsett fra Zorn. Med sikker språkføring viser forfatteren oss at når Krøyer var på topp svingte det rundt ham.
Språket brukes også effektivt for å få frem hvordan Krøyer fikk rykter og smålig baksnakk til å løpe rundt København by. Ikke minst når han kommer hjem med den tidligere nevnte hattemakeren. Den avskyelige hattemakeren med dråpen under nesen. Senere er det Maria, hans unge, vakre hustru som får kjenne sladderen på kroppen.

Mye av bakgrunnsinformasjonen har forfatteren hentet fra brev til og fra Krøyer. Allikevel har jeg gjennom hele boken inntrykk av å se Krøyer fra utsiden. Jeg får aldri følelsen av å komme inn under huden på den store kunstneren.
I noen partier skriver Einar O. Risa historien inn i og ut av noen av Krøyers mest kjente verk. Disse partiene glitrer det av og hadde fortjent å bli fulgt av store fargegjengivelser av maleriene på glanset papir.

Det siste tiåret av Krøyers liv er preget av sykdom. Om det er syfilis eller morsarven, eller begge deler, eller bare tanken på disse som innhenter Krøyer er ikke lett å si. Sammen med beskrivelsen av Krøyers forhold til sin datter, Vibeke, gir sykdommen boken en trist sorti.
Den farløse Stavangergutten Peder Severin slo seg opp i verden, det er sikkert og vist. Gjennom Kom, kom hør nattergalen får vi et innblikk i et fantastisk liv. Krøyer ble en bereist mann og det virker som han kjente eller møtte de som var å kjenne på den nordiske og europeiske kunstarena. Listen over storheter som er nevnt i boken er i alle fall lang.
Boken gir også et innblikk i samfunnsforholdene i Norge og Danmark rundt forrige århundreskifte. Dagens kompliserte familieforhold med dine, mine og våre barn blekner i forhold til de rotete familiebåndene i den Krøyer‘ske slekt.
Boken anbefales, selv om de siste 60 sidene, hvor alt bare går nedover, godt kunne vært kortet ned litt for min del. En lærerik og godt skrevet bok.