Kulturnyheter

Koreanske fjell

Det er en fascinerende og klanglig spennende verden Jan Erik Mikalsen tar oss inn i med sitt verk Saan, som rett og slett betyr fjell på koreansk. Vi skal ikke spekulere for mye på hva som ligger bak og hvorfor, bare stadfeste at dette er musikk som først og fremst er uvanlig og ukonvensjonell. Den tar tak i deg og fenger!

Jan Erik Mikalsen: Saan (2016), Songr for Orchestra (2014), Parts II for Orchestra (2010), Oslo-filharmonien (Saan + Parts II), Kringkastingsorkersteret (Songr), dirigenter: Nan-Ha Chang – (Saan), Miguel Harth-Bedoya (Songr), Dalia Stasevska (Parts II), Poing (Saan) – Rolf-Erik Nystrøm sax, Froder Haltli – akkordeon, Håkon Thelin – kontrabass, opptak: Oslo Konserthus og Store Studio (2016-17), Aurora ACD 5092 (2017)

Med den besetningen han har valgt, stort orkester samt en solistgruppe på tre, oppnår han forbløffende klanger og kombinasjoner, også fordi han setter selve orkesteret og enkelte instrumenter på harde prøver med bl.a. åttendels noter.

Chang, foto: Kulturspeilet

Verket bringer forfriskende assosiasjoner til natur og faktisk (!) ny-romantikk. Er man i det fantasifulle og lekne hjørnet kan man høre såvel fossefall som bølgeskvulp, selv om vi ikke må dra dette for langt. Musikken opptrer faktisk i form av bølger som ruller mot deg. Som lange kraftige dønninger mot en lang strand. Uansett er det forfriskende ny musikk!

Verket ble urframført i Konserthuset i januar i år, også da med den koreanske dirigenten Nan-Ha Chang. Plateselskapet Aurora skal ha ros for å gi oss slik bokstavelig sett ny musikk såpass raskt. Bare av denne grunn er dette en enestående innspilling. Ny musikk, nylig skrevet og urframført, er tilgjengelig for oss rett etterpå!

Og ikke minst: musikken er fascinerende.

Sjekk også

Byens lys 3

Her kommer så den tredje boka i Saabye Christensens trilogi om Kristoffersen-familien på Fagerborg. Nå …

Mektig krigsmusikal på Tjøme – Toråsspelet – Fritz og Maja-krig og kjærlighet

Tekst og bilder: Torkil Baden Manus: Mona Windvik Musikk: Hans Mathisen Regi: Mads Henning Jørgensen …