En ganske vanlig historie fra før og under berettes med denne boka. Den handler om Tromsø-mannen Alfred Nielsen som var en sentral skikkelse i det ettterhvert omfattende og som det viste seg, effektive etteretningsnettet i Nord-Norge i krigsårene. De var ikke minst sterkt delaktige i å gi de allierte infomasjon om det tyske slagskipet Tirpitz, den andre verdenskrigens største og uten tvil farligste krigsskip, som lå dels beskyttet inne i landsdelens fjorder. Det var på bakgrunn av deres informasjon at britiske angrep, dels med bombefly, dels med dvergubåter, skadet skipet såpass mye at det aldri kom seg ut i aktiv tjeneste utenom et raid mot Svalbard. Til slutt ble det senket rett ved Tromsø.
Ragnhild Nielsen/Egil Børge Mikalsen: Secret Service-agent i krigens Tromsø, Commentum forlag 2015, 198 s.
Alfred Nielsen var ordfører i Tromsø den første delev av krigen inntil tyskerne avsatte ham. Siiden bygde han opp sitt nettverk. Denne beretningen tar også for seg hans flukt til Sverige og arbeidet han gjorde der. Vi følger også hva som skjedde med andre medlemmer av familien, som bl.a. ble satt på krigsfangeleiren på Grini.
På tross av bokas kanskje noe pretensiøse tittel, kan den leses som en helt vanlig beretning om vanlige menneskers liv i Norge under okkupasjonen. Her er ingen prangende helter i beksøm med skuddklare våpen. Heller det vanlige slitet og ikke minst samholdet folk i mellom i trange tider.

En av forfatterne har hovedskikkelsen som sin bestefar. Boka er lagt i formen delvis som en skrevet roman.
Hva som skjedde under krigens år nord for polarsirkelen har i lang tid ikke stått i samme glans som det har stått av heltene fra skauen her sørpå. Denne beretningen er med på å rette opp noe av dette. Tross alt betø det ganske mye for krigens endelige utfall at konvoiene over Atlanterhavet og forsyningslinjen til Sovjet forbi den nordlige delen av vår kyst ble holdt oppe.