Izzet Celasin: Krysset en natt elven, Gyldendal forlag 2015 329 s.
Izzet Celasin er en norsk-bosatt tyrker som tidligere vant en romankonkurranse i Gyldendal. Dette er den tredje boka hans. Han har bakgrunn som aktivist i Tyrkia og satt noen år i fengsel.
Vi kan ikke unngå å registrere at det er mye av sin egen bakgrunn og på en måte sin egen historie han beskriver i denne romanen. Handlingen finner sted i Beograd på slutten av 1980-tallet og mye av boka går med til å beskrive de enkelte flyktningers bakgrunn der de sitter på et asyl-mottak.
Rammen er at bokas hovedperson, en kubansk diplomat, leter etter en venn, en flyktning, samtidig som det kommer inn meldinger om at det er en lekkasje i ambassaden. Inn i denne rammen fletter Celasin alle flyktningehistoriene.
Til tider svinger denne romanen mot spenningslitteraturen men den holder seg noenlunde edruelig i tømmene. Involverte i handlingen er andre diplomater og jugolavisk politi og deres renkespill.
Siden det er lagt slik vekt på beskrivelser av de enkeltes situasjon som flyktninger, tar dette mye av interessen. Slik sett kan en utvilsomt si at dette er interessant og nyttig. Vi vet altfor lite om flyktninger, deres situasjon og hva de utsettes for.
Men fenger boka som roman? Jeg vil si, bare delvis. Faktisk tror jeg at den kunne fungert ikke lite ueffent med en omskriving mot spenningssjangeren.
Uansett, interessant.