
Totusenogfem går om noen timer inn i historien og vi kan se tilbake på det kulturåret som har gått.
Feiringen av Norge som selvstendig nasjon i hundre år har preget året. Dette har gitt seg utslag i bøker, CD’er og på teaterscenen. Robert Wilson laget en storslått oppsetning av nasjonaldramaet Peer Gynt som ble spilt i Oslo og ved Festspillene i Bergen.
Året har vært preget av politikk og valg, og kulturen fikk seg for en gangs skyld en fortjenestefullt framskutt plassering ved Stortings-valget. Det var den daværende opposisjonens Kulturløft som satte kultursakene på dagsorden. Fram til nå har løftene stort sett blitt holdt og det har vært mindre protester fra kunstnergruppene enn vanlig.
Det nye operahuset i Bjørvika har endelig antatt den ytre formen det skal ha. Nå gjenstår arbeidene innendørs samt å legge spansk eik på utsiden. Best av alt: byggearbeidene ser ut til å bli ferdige før den fastsatte tiden i 2008.
Men samtidig øker også politikernes press: det har vært ytret ønske om at den nye operaen skal holdes oppe i ferietiden. Intet vil kanskje være mer gledelig enn at norske (og nordiske) vaner får en endring. Men fremdeles er det utespillene som råder grunnen i den lyse årstid. Folk kryper ikke frivillig innendørs i varmen. Da heller til Verona og Steinviksholmen!
For Den Norske Opera blir ikke huset bare en storslått gave. Det blir også en utfordring. Det nye operahuset skal fylles. Forestillingsantallet må betydelig opp, og dette betyr at Den Norske Opera må ha langt flere besøkere enn nå.

All erfaring vi har fra våre naboland – København og Helsinki i første rekke – tyder på at når et nytt operahus først står der i all sin prakt, strømmer publikum til. Og Den Norske Opera selv har tatt viktige skritt for å utvide sitt publikumsområde og skape større interesse.
Aldri før har eksempelvis Nasjonalballetten hatt en bedre sesong og oppsetningen av Händels Julius Cæsar ble en braksuksess. Det var en stor forestilling i dobbelt forstand, både i lengde og med kvaliteter som skapte stor oppmerksomhet langt utenfor landets grenser. Den unge norske regissøren Stefan Herheim som til nå har gjort furore mest ved tyske scener, slo fast at det gror i norsk operaregi.

Men Den Norske Opera hadde mer: urpremieren på Den fjerde nattevakt viste at ny norsk opera kan ha stor suksess. Gisle Kverndokk traff med denne nyskrivne operaen som var bearbeidet over Johan Falkbergets roman, et materiale de fleste kjenner fra før.
De to største teatrene i Oslo hadde slått seg sammen for å arrangere årets Samtidsteaterfestival og fikk følge i sitt samarbeide med flere andre mindre institusjoner. Dette lover godt for neste festival i 2007!
Årets teaterforestilling har uten tvil vært Vente på Godot med Toralv Maurstad og Espen Skjønberg. De to veteranene i norsk teater spiller fletta av enhver ungdom og forestillingen er blitt flyttet for å gi plass til alle som ønsker å oppleve dem. ‘Teaterhistorie,’ var vår dom.

Oslo-filharmonien har hatt sine siste konserter med Andre Previn. Ny sjefsdirigent er blitt ansatt og han skal begynne sitt virke ved neste sesongs begynnelse i 2006. Vi vil ønske finske Jukka-Pekka Saraste velkommen. Helt sikkert er at han aldersmessig er atskillig friskere enn forgjengeren. Hans ledelse av framføringen av den sjette symfonien til Mahler i november ga også store løfter.
Også framføringen av Mahlers åttende både i Oslo og i Bergen var store begivenheter. Og apropos Bergen, det skal ikke skjules at Bergen Filharmoniske Orkester opplever en ny vår under sin nye sjefsdirigent Andrew Litton. Tross sin høye alder viser orkesteret en utrolig ungdommelig spenst.
Filmåret har vært litt varierende men storfilmene helt på slutten har hjulpet godt, som Charlie og sjokoladefabrikken, King Kong, Harry Potter og Narnia: Løven, heksa og klesskapet. Norsk film blir også bedre og bedre. Den store suksessen for noen år siden med Elling har resultert i et teaterstykke som spilles på flere av de store scenene i Europa. Izzat er en hardbarket norsk action-film, lagt til innvandrermiljø med beinhard realisme og handling og driv over seg.

Dan Brown’s thrillere slår fortsatt godt an i Norge. I år har han kommet med to nye bøker på norsk, mens filmatiseringen av Da Vinci-gåten er like rundt hjørnet.
Hundreårsjubileet resulterte også i CD-utgivelser. Våre fem store er Oslo-filharmoniens bidrag (av flere) til jubileet. Men vi fryder oss også over utgivelsene av Thomas Tellefsens to klaverkonserter og Ole Bulls musikk.
2005 går over i historien og 2006 møter oss med et stortslått Mozart-jubileum. Men også Sjostakovitsj og Rembrandt skal feires!