Henning Mankell døde tidligere i år. Han var Sveriges mest leste forfatter og var særlig kjent for å ha skapt Kurt Wallander-skikkelsen som det er laget mange filmer og TV-serier over.
Henning Mankell: Kvikksand – En alvorlig historie om gleden ved livet, Gyldendal 2015, 352 s.

Disse epistlene skrev han etter å ha fått konstatert kreft. Men det er slettes ikke preget av en mann som ligger på dødsleiet eller som har vissheten om at han er på sin siste reise. Derimot er dette historier og fortellinger full av vital og frodig kraft. Mye er minner dels hentet fra langt tilbake i barndommen i Nord-Sverige. Mye er betraktninger om filosofiske og eksistensielle problemer. Han starter boka eksempelvis med filosoferinger over dypdepot i fjell av radioaktivt avfall.
Henning Mankell vil gi oss noe tilbake fra det rike livet sitt mens han ennå mener han er i stand til det. Her er mye fra Afrika hvor han oppholdt seg store deler av livet. Mankell legger ikke skjul på sine egne oppfatninger om europeernes kolonialisme, utbytting og undertrykking. På 70-tallet bodde han forøvrig et år i Oslo og deltok da i aktiviteten rundt det oppsøkende teateret på Nationaltheatret.
En dypt personlig boksom forfatteren setter sitt sterke preg på.