Kulturnyheter

Lærerik lesning om En landeveisodyssé

Morten A. Strøksnes: Automobil, Kagge forlag, 2005, 393 sider

stroksnes_AutomobilTenningsnøkkelen vris om, høyspente elektriske støt får gnisten i pluggene til å springe mens sylinderens blanding av hydrokarboner og oksygen eksploderer. Dette er kraften som beveger stemplene. Så lenge det ikke oppstår feil i bilens mange og samhandlende systemer av væsker, strøm og mekanikk, så lenge vi ikke kolliderer med noe, vil motoren fortsette å skyve bilen framover. Foten glir av clutchpedalen, og bilen gjør et byks som får brystene til kvinnen ved min side til å dirre.
Med hendene på rattet kjører jeg ned Christiesgate, bort Sannergata, før jeg svinger ned Toftesgate mot trafikkmaskinen i Bjørvika. I løpet av fem minutter er vår metallic Ford på E6 langs Bunnefjorden. Det er høstjevndøgn og frost i luften, etter den varmeste sommeren i manns minne. I lomma har jeg over tusen euro, det er sytti liter bensin på tanken. Ni grenser skal krysses før vi planlegger å rulle inn i Istanbul om to måneder. Da skal vi ha kjørt gjennom Sverige, Latvia, Litauen, Hviterussland, Ukraina, Moldova, Bulgaria, Romania og Tyrkia. Det er mange tusen kilometer ukjent landevei mellom Østersjøen og Bosporous. Kupeen er fylt med musikk, en kvinnelig vokalist synger «Get the Party Started. These two lanes will take us anywhere». Alt kan skje, det er det jeg tenker, og girer ned i fjerde, tråkker inn gasspedalen og gjør min første forbikjøring ved Tusenfryd. Jeg ser på henne, og tenker at livet aldri er enklere enn ved begynnelsen av en reise.”

Slik begynner Morten A. Strøksnes fortellingen fra turen gjennom Øst-Europa. I en rusten Ford kjører han fra land til land, han stopper i hovedstedene og i små byer. Han forteller om tankene han får bak rattet, om landskapet som farer forbi, om menneskene langs veien og om møtende trafikk. Han presenterer byene sett fra gata, han intervjuer maktmennesker og prater med folk i gata. Mest plass bruker han på å oppsummere byenes og landenes nyere og eldre historie.

Slik blir boka en lærerik oppsummering av Øst-Europas historie. Morten A. Strøksnes kan uten tvil mer enn de fleste om temaet, og han deler villig med seg. Selve reisen trekker en rød tråd gjennom historien og setter den i sammenheng samtidig som den driver den videre. Bare sjelden får reisen noen betydning utover dette, og det er synd. For de gangene skildringen av selve reisen bryter gjennom historietimen fremstår som høydepunktene i boken. Blant disse er beskrivelsene av kona, Ritas, opptredener på karaokebar og det tilfeldige møtet med den nigerianske proffotballspilleren Chidi. Chidi er eneste fargede fotballspiller i den moldovske ligaen. Morten A. Strøknes tar leserne med på en reise gjennom et område mange forbinder med grå sovjetbetong, korrupsjon, mafia og farer for turister. I innledningen sier han selv ”alt kan skje”. Som så ofte når man frykter det verste skjer det ikke, ei heller i denne boka. Som reiseskildring blir dermed Automobil heller tam, som historiebok er den helt sikkert mer engasjerende enn de fleste lærebokverk i eldre og nyere østeuropeisk historie. 

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …