Ketil Bjørnstad: The Light (CD 2008) – Fire nordiske sanger (egen tekst og melodi), Tolv sanger med tekster av John Donne og musikk av Ketil Bjørnstad, Ketil Bjørnstad – klaver, Randi Stene – mezzo-sopran, Lars Anders Tomter – bratsj, ECM 2056
Det er en behagelig lavmælt stemning over musikkenpå denne nye CD’en med Ketil Bjørnstad. Det skyldes ikke minst Randi Stenes til tider dype mezzo-sopran og altfiolinen – bratsjen – til Lars Anders Tomter. Bratsj og mezzo sammen skaper denne lavmælte stemningen. De stresser hverandre ikke og finner et rolig leie “litt dypere enn midten”.
Ketil Bjørnstad akkompagnerer og følger det hele fra sitt klaver. Også her dempes det ned, det skal ikke bli for utagerende. Stemningen skal beholdes.
Ketil Bjørnstad har gitt ut mer enn 30 LP’er og CD’er siden han kom med den første i 1973. Han ligger i grenselandet mellom viser og jazz og bruker sin bakgrunn innen klassisk musikk til å lage særpregete melodier. Han har også bak seg et betydelig forfatterskap.
De fire nordiske sangene er alle skrevet i løpet av de siste tredve årene og vi har også hørt noen av dem i andre sammenhenger. Sommernatt ved fjorden er den ikke helt ukjente kjærlighetssangen om Oda Kroghog Hans Jæger. Den er gjennom årene blitt mye framført i diverse sammenhenger og med forskjellig artister. Den var også med Patagonia-LP’en for tredve år siden.
Det som binder disse fire nordiske sangene sammen er i følge Ketil Bjørnstad at de reflekterer nordisk natur og melankoli og kjærlighet. Sommersang ble skrevet for Randi Stene til åpningen av den første internasjonale sang-festivalen på Ringve museum i Trondheim.
Den engelske lyrikeren John Donne (1572 – 1631) er ikke så mye kjent her hjemme. Ketil Bjørnstad har tonesatt et utvalg dikt som alle kan sies å handle om kjærlighet i en eller annen forstand. Den nåværende tonesettingen kan sees på som et motsvar til The Shadows som Ketil Bjørnstad kom med i 1990. Også den gangen med Randi Stene.
Lengsler om kjærlighet er også forbindelsen mellom Ketil Bjørnstads egne tekster og Donne’s. Men det som kanskje mer forener dem er det sangbare og lavmælte i dyp kvinnestemme og melankolsk bratsj.
Det er i denne kombinasjonen vi finner denne CD’ens unike stemning. Det er mange musikere som etterhvert har sett hvilke unike muligheter bratsjen har. Jan Garbarek er en av dem som har gjort bruk av dens unike mørke klangmuligheter på en av sine siste CD’er hvor han fikk følge av Kim Kashkashian. På denne innspillingen synes vi bratsjen folder seg vakkert ut og forener seg med Randi Stenes stemme i en melankolsk stemning. Vi vil også bemerke at det er flott at den andre av Nordens vanligvis ‘klassisk innstilte’ internasjonale mezzo-sopraner nå også får anledning til å folde seg ut med slikt sangmateriale.
Trioen skal gi flere konserter i Norge i løpet av sommeren. De starter allerede på Festspillene i Bergen og skal følge opp på noen av sommerens festivaler. Vi kan ikke si annet enn at her vil musikkelskende ha en enestående mulighet til å oppleve tre av våre fremste musikere i et tonemateriale og en stemning som kler dem.