Jill Dupleix: Lett å lage, Orginaltittel: very simple food, oversettelse: Mette Cathrine Jahr, Cappelen 2005
Jill Dupleix er født og oppvokst i Australia. Hun jobbet først åtte år innen reklame før hun kombinerte sine to lidenskaper ”–” skriving og mat. Hun arbeidet som matredaktør i ”Sydney Morning Herald” og ”The Melbourne Age” i seks år før hun ble tilbudt jobben som ”The Times Cook” i ”The Times”. Allerede etter 18 måneder i jobben fikk hun tittelen ”Cookery Writer of The Year” av ”The British Guild of Food Writers”. Hun har skrevet 13 kokebøker (”Simple Food”, ”New Food”, ”Old Food”) i tillegg til flere bøker sammen med sin mann Terry Durack (f.eks ”Hot Food Cool Jazz”).
Hun har også sin egen hjemmeside med månedens oppskrift og egne
restaurantanmeldelser fra ulike land: http://www.jilldupleix.com/
I lett å lage er det 12 kapitler som tar for seg alt fra familiemåltider til partymat via brød og salater til desserter og lunsjretter. Den er på nesten 200 sider i myk perm (finnes også i hard perm) og med saftige, fristende bilder som får en til å dagdrømme om neste måltid.
Forfatteren tar nå sine egen matbilder og det er hun som har tatt alle bildene i denne boken og i kokeboken ”Simple Food”, i tillegg til bildene som vises i ”The Times”. Oppskriftene er lette å følge og fører leseren inn i en verden av nye ingredienser og alternative bruksområder for mer tradisjonelle matvarer. Absolutt en kokebok som hører hjemme hos en ivrig hobbykokk.
Testpanelets vurderinger:
Berusede poteter (middag): veldig gode – lag dobbel porsjon. Vær oppmerksom på at det tar litt lengre tid enn det som er oppgitt i oppskriften.
Hopp-og-sprett-kylling (middag): veldig god – har alt blitt laget flere ganger. Det er viktig å følge oppskriften nøye – kyllingen blir best når den er ”shaken not stirred”.
Kylling- og kikkertpanne (middag): Veldig, veldig god – vår erfaring er at kikertene trenger litt lengre koketid enn det som er oppgitt (15 minutter).
Koreansk kjøtt i salat (middag): morsom rett – å rulle kjøttet inn i salatbladet viste seg å være en liten utfordring. Smaken var god men vi ville ikke valgt å servere det til pent, pyntede gjester.