Kulturnyheter

Levende og godt fortalt

Torkild Wiik: Dans med djevelen. Commentum Forlag 2014 282 s.

Dans med djevelenDen første boka vi anmelder i årets høstsesong er en riktig fulltreffer. God historie, spennende og med først og fremst levende omgivelser.

Torkild Wiik er et nytt spennende norsk forfatternavn. Han debuterer med krim-thrilleren Dans med Djevelen hvor mesteparten av handlingen finner sted i Thailand, med begynnelse og avslutning i Norge. Det er i første rekke koloritten, at han har et inngående kjennskap til det han skriver om, som gjør dette til en levende og fascinerende bok. Men utover lokalmiljøet i Thailand med alle dets spennende sider, også at han er god kjent med å ferdes ute på det åpne hav i seilbåt. Et apropos her, han innrømmer i et intervju at han fikk ideen til denne boka på en havseilas til Tahiti for noen år siden!

Han har mikset ihop en historie som står til troendes, norske finansfolk bosatt i Thailand som har sett det økonomisk innbringende i å smugle narkotika, og ikke minst en usannsynlig person av en massemorder som setter slike blodige spor etter seg at Interpol får ferten av ham. Disse to bad boys krysses med et brødrepar hvor den ene er journalist på jakt etter en god historie og den andre en havseilende eventyrer (kanskje ikke ulik forfatteren selv…?). Handlingen er drivende og spennene lagt opp, uten de helt store action-scenene. Dermed blir det troverdig og framstår for oss som noe som er hentet ut fra dagens virkelighet, noe det ikke langt fra er.

Torkild Wiik
Torkild Wiik

Utgangspunktet er at avisa til journalisten vil at han skal foreta noen undersøkelser omkring en norsk finansmann i Thailand som mistenkes for bedrag av u-hjelps midler. Dette ikke helt usannsynlige utganspunktet fører ham til Thailand hvor han møter sin bror som tilfeldigvis har ramlet ned der på sin havseilas. Så baller det på seg. Finansmannen føler seg tråkket på trærne av de to brødrene og den rabiate seriemorderen vaker i bakgrunnen.

Boka er drivende godt fortalt. Riktignok med noen svake øyeblikk innimellom, men det grundige kjennskapet til det han skriver om får oss fort til å glemme slike hull i handlingen. Fiksjon er jo tross alt fantasi, og dette er en spennende fortelling!

Først og fremst, en spennings-bok skrevet av en debut-forfatter som vet hva han skriver om. Jo, her vil vi sette et høyt kryss!

Sjekk også

Svenske tilstander

Et nytt ord har sneket seg inn i språket vårt de siste årene og forårsaket …

Siste om Salander

Da Stieg Larsson plutselig falt om og døde i 2004 hadde han fullført tre vanvittig …