Kulturnyheter

Ludvig versus Macca

Beethoven - større enn noen sinne
Beethoven – større enn noen sinne

“Ludvig versus Macca,” Beethoven står for et sjokk i dagens mediaverdenen. Hans symfonier blir lastet ned i et vanvittig stort antall, meldes det fra London. Så overbevisende er det at Paul McCartney’s nylige singel med Sgt. Pepper – som suverent topper listene for populærmusikk – ikke er en brøkdel en gang i nærheten av tallene til Ludvig van.

Den nye mediaalderen hvor det er mulig på lovlig vis å laste ned musikk fra nettet og betale bare en brøkdel hva en CD koster, har virkelig slått an. Med Itunes som mediaprogram i første rekke er dette blitt en real vekker for alle de som spådde den klassiske musikkens død.

The Beatles' største suksess i en nyinnspilling blir bare blåbær mot Beethoven
The Beatles’ største suksess i en nyinnspilling blir bare blåbær mot Beethoven

Paul McCartney’s og U2’s Sgt. Pepper-innspilling oppnådde det raskeste salget en populærlåt noengang har hatt. Den ble sluppet umiddelbart etter Live8-konserten tidligere i sommer. Men tallene blekner helt mot hva som skjer med Beethoven. La oss føye til at dette er en nyinnspilling av den største suksessen til Beatles, foretatt i forbindelse med det største musikkarrangementet noensinne.

Det er BBC som kan opplyse dette i følge dagens utgave av Guardian. De har på sine nettsider lagt ut Beethovens symfonier og tallet på nedlastinger i juni har vært enormt. Det høye tallet på nedlastinger har forbløffet både BBC og CD-selskapene. Fra en av dem kommer reaksjonen på at “dette ikke er mulig – en kommersiell versjon av Beethovens symfonier ville ta fem år for å oppnå det samme antallet nedlastinger.”

Det BBC kan fortelle om er at apetitten på klassisk musikk er enorm, det er bare de høye prisene på CD’er – eller plateselskapenes enorme profitt – som til nå har stått i veien. Vi kan heller ikke unnskylde det med at det er gratismulighetene som lokker folk. Sgt.Pepper-singelen med Paul McCartney og U2 koster bare 6-7 kroner, dvs. mindre enn en avis eller ikke mer enn to epler, for å bruke gamle Beatles’ egen terminologi.

Det er BBC Philharmonic som står for disse opptakene. De er hentet fra konserter i Bridgewater Hall i Manchester.

Selvfølgelig er ikke alle fornøyd. De som klager er selvfølgelig plateselskapene som synes BBC opptrer “unfair”. De mener at den britiske statskringkastingen opptrer “verre enn pirater” med å legge ut deler av sitt arkiv til fri nedlasting.

Dette sier representanter for en bransje som fra før har problemer med å “få inn” sine Mahler- og Bruckner-symfonier i et akseptabelt nedlastingsformat – satsene varer jo opptil 30 minutter! Men at tidene virkelig er under forandring gleder andre, ikke minst representanter for symfoniorkestrene som i Storbritannia de siste årene har måttet gå fra det ene nederlaget til det andre.

En av de som ser gledens lys i det som foregår er Chaz Jenkins som leder CD-selskapet LSO Live – Londons Symfoniorkesters suksessfulle selskap. De har forlengst sett at Itunes-nedlastinger har langt overgått det tradisjonelle CD-salget i butikkene. “Dette er Big Boom for klassisk musikk”, sier han.

Hører dere NRK?

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …