Gøril Wiker: Lyst på livet! Aschehoug 2001 195 s.
Hvem har ikke lyst på livet? Tidligere Dagblad-journalist Gøril Wiker har det. Hun har laget en bok om mat fjernt fra fjolleriet av ‘matbøker’ som vi er blitt belemret med det siste tiåret.
I likhet med eks-kollega Viestad er anledningen og opplevelsen satt i fokus, her er ingen overkulinariske eksesser med fremmede navn og praktisk umulighet i framstillingen (‘Få tak i en skikkelig håndvisp’…). Heller ingen briefing med det ‘urbane‘. Vi holder oss på jorda og tar utgangsplunkt i et ønske om et bedre liv, samvær med venner og hvilken rolle maten spiller i denne sammenheng.
Kanskje litt for mye kokebok-oppskrift og litt for mange retter i beskrivelsen. Men slikt kan vi tåle, for dette er gjort på en ujålete måte.
La ikke de ‘flotte’ fargefotografiene med formelt flotte oppstillinger av utstyr skremme. Tenk heller på hvilken anledning hun setter maten til, og dette er det viktigste. Men som sagt, fotografiene er flotte, de kan gi matlyst i seg selv.
Dette er skrevet slik at vi blir glad i mat – og livet.