Ken Follett: Vinter over verden, Cappelen-Damm 2012, 904 s.
Du kan umiddelbart la deg avskrekke av å stå overfor de ni hundre sidene i denne boka. Når gårsdagens spenningsforfatter Ken Follett setter seg fore å skrive romaner om det forrige århundret, gjør han det til gangs.
Problemet er bare at de omfattende boksidene om det forrige århundret kan stå i veien for selve leseropplevelsen. Det kan rett og slett bli for svært.
Mens den første bok, Kjempenes fall, sluttet med første verdenskrig, tar denne boka fatt i årene mellom Hitlers maktovertaking på begynnelsen av 1930-tallet til Berlin-krisene i 1949. Vi får altså med oss hele 30-tallet, den spanske borgerkrigen, Blitz’en, Berlin under krigsårene, krigen på de blåfrosne russiske steppene, et par situasjoner fra krigen i Stillehavet og til slutt produksjonen og bruken av atomvåpen.
Follett bruker enkeltpersoner henholdsvis i USA, Storbritannia, Tyskland og Sovjet for å beskrive det som virkelig skjedde. Hovedpersonene er hver for seg med på de store begivenhetene og tillegges spesielle roller i den virkelige historiens gang. Rundt disse danderer han så faktisk virkelige personer. Problemet er at han også faller for fristelsen å forsyne et par av dem med nesten felles historier.
Ken Follett skriver ikke lenger vanvittige spennende bøker som Nålen. Nå er det historiske romaner som opptar ham. Dessverre greier han ikke å begrense seg, de eser ut og blir så tykkfalne at det knapt er mulig å komme gjennom for en vanlig leser. Til tider beveger han seg ned mot såpe-operaen i sin skildring av sine helter, hvite middelsklassemennesker i sentrum for historiens gang.
Helte- og skurkebildet er endimensjonalt og personene savner også dypere karakterer og trekk.
Men han skal tross alt ha ros for å lage historiske romaner, særlig nåtidshistorie, et område ikke altfor mange forsøker seg på i romans form. Nå er det blitt en tendens i tiden – kanskje inspirert av ham? – at flere av det forrige århundets spenningsforfattere tar fatt i tilsvarende. Jan Guillou velger også 1900-tallet som arena for sin serie om de tre Bergensbrødrene og Jon Michelet skriver om den norske sjømannen.
Den gjenstående boka i denne trilogien vil komme helt opp til vår tid. Vi får håpe at Ken Follett med sin tredje bok akkurat greier å avslutte i tide og skjære unna de mest pinlige episodene med Tony Blair og Labour-perioden