Antonio Carluccio: Musikk & Menyer fra Italia, store italienske arier (CD), klassiske italienske oppskrifter (bok), J. M. Stenersens forlag 1998
Noe av det som sjarmerer med denne utgivelsen er koblingen av mat og musikk. Nå har vi fått servert langt opp i, eller inn i o-skjellene hvilken betydning mat og annen afrodisiaka har for seksuallivet. Her får vi den andre varianten: god musikk.
Den medfølgende CD’en er felt inn i omslaget, likesom for å slå fast en gang for alle at med denne boka om matretter kommer man ikke utenom Verdi og Puccini.
Vi har også hørt gjennom CD’en. Først gikk vil verket med utgangspunktet: nok en piratutgave med dårlige innspillinger av ukjente sangere. Men nei, dette var så ordentlig som det går an å bli. Pavarotti, Sutherland og Tito Gobbi i praktfulle opptak av, javel, de samme sviskene vi nok har hørt både én og to ganger før.
Musikken er ment å stimulere til matgleden – eller omvendt. Og her er vi med. For to sider av samme kultur lar seg utmerket forenes.
Antonio Carluccio er en italiensk kokk og restauranteier som i Covent Garden-tider hadde det privilegium å servere mat til den kongelige losje i The Royal Opera House. På hans restaurant rett ved har Pavarotti, Carreras, Kiri– og de fleste! – vært gjester gjennom tidenes løp, Luciano gjorde til og med entre i sitt private (må vi tro) Cavaradossi-kostymet fra Tosca.
Derfor blir det smakfullt. Derfor blir det kultur. Ikke fordi Joan Sutherland maybe en gang smakte hans acciughe ripiene al forno men fordi han hever smaksopplevelsen langt over Ingrid Espelid og gutta-på-tur nivået.
Sammenhengen, ja den kjenner vi. Vi elskert både god mat og vakker musikk.
Vi gir denne prisen som høsten matbok nettopp derfor – og i skarp strid med de kjødelige fristelser av annet slag.