Cathrine Sandnes (red.), Beate Nossum (red.), Christina Smith-Erichsen (red.), Mette K. Aakerholm, Lene Wikander, Mette Hellenes, Selma Lønning Aarø, Kari Joynt, Siri Dokken, Scruella de Ville, Nina Lykke, Wencke Mühleisen, Tuva Gry Øyan, Kjersti Ericsson, IdaLou Larsen, Sissel Benneche Osvold: Matriark – nesten sanne historier om å være kvinne
206 s. Gyldendal Norsk Forlag 1999

Nå foreligger den andre norske boka i kjølvannet av den svenske Fittstimen og den diskusjonen den reiste. Hva mener dagens unge jenter om feminisme, kvinnerollen – og matriarkiet. I denne boka er det tatt med innlegg fra kvinner i ulik alder, også fra noen av de som sto på barrikadene for 20-30 år siden.
Enten er jeg for gammel eller så har jeg aldri vært i den verden som beskrives i boka. Og jeg håper at min datter heller ikke sitter med dette inntrykket av sin mor. Boka gir meg minner fra min tid som industriarbeider sammen med en kvinne fra kvinnefronten. De store motsigelsene gikk på at en skulle diskutere politikk i hver eneste pause, for det var politisk korekt. For meg var det viktigere å lytte til jentenes diskusjoner og delta i disse, gjerne diskutere ukeblader.
Jeg føler meg hensatt til en tid da enkelte kvinner eide sanheten om kvinnerollen. Beklageligvis har jeg vært mere opptatt av den vanlige kvinnes hverdag og hvordan kvinner har hatt det opp i gjennom historien. Som “ufaglært og ikke skrivefør” håper jeg at kvinnerollen innebærer langt mere en det som kommer fram i denne boken. Og at min datter har fått med seg verdier som gjør at hun ikke bare er opptatt av seg som kvinne, men som en del av et samfunn hvor der er rom for både kvinner og menn.
Boken er skrevet av 16 kvinner i forskjellige aldre. Dette for å få fram likheter og ulikheter mellom generasjonene. Vi finner skribenter, forfattere, forskere, kunstnere og studenter. Mitt ønske hadde vært at en hadde fått med seg pleiemedhjelperen eller kassadamen på Rimi. Jeg tror det hadde gitt en større bredde i diskusjonen. Og det er vel derfor jeg også synes boken blir eksklusiv og lite gjenkjenende.