Glem miljøkatastrofe, IS-terrorisme og atomkrig: Kapitalismen er menneskehetens aller verste fiende.
Dette går illevarslende fram av denne boka til den nederlandske journalisten Luyendijk.
For det trengs ikke mer til enn et lite bank-krakk til før dominobrikkene faller og panikken utløses. Når vi står uten penger, hva så? Ingen mat fører uvergelig til opptøyer, kaos og undergang.
Joris Luyenijk: Svømme med haier, Arneberg forlag 2016 215 s.
Disse perspektivene maler han fram. For det har nesten skjedd før. Vi sto en hårsbredd unna katastrofen bare for noen år siden, i 2008. Og det skjedde tilsvarende på 1930-tallet.

Journalisten Joris Luyenijk tok på seg et oppdrag for The Guardian på å intervjue folk som var tilknyttet finansbransjen og hvordan de opplevde krakket i 2008. Dette førte til et omfattende og overraskende materiale. Ikke om det vi visste fra før, at folk i denne bransjen er fullstendig ødelagte som mennesker, ribbet for følelser, mangler empati og evner stort sett ikke å føre et normalt familieliv. Deres relasjoner til omverdenen og andre mennesker er sterkt forskrudde. I den grad at de makter ikke å se konsekvensene av hva de holder på med, de er ikke i stand til å se og tolke faresignalene.

Det som er drivkraften er jaget etter profitt, mere penger, griskhet, grådighet og da må alle andre hensyn vike. Som fornuft, rasjonell tenking – hva blir konsekvensene?
Nemlig at det nettopp skal være så enkelt og raskt å føre oss inn i den totale katastrofen.
Det er dette perspektivet jeg fant mest skremmende ved denne boka. Forøvrig foretar han en grundig gjennomgang av finansbransjens mange undersjøiske skjær, avskyeligheter og merksnodige sider og holdninger. Mye av det en finner i denne bransjen ville få en FRP.’er til å juble, særlig når det gjelder stillingsvern og å sparke folk. Vi andre må gremmes over menneskehetens fortsatte framskredne tilbakeståendehet.
I bokas siste kapitel tar han for seg politikerne og spør hvorfor det ikke blir gjort noe. Svaret gir han selv: politikerne er låst opp i systemet. De er selv en del av det. Lukrative jobber venter etter karrieren. Hillary Clinton, Tony Blair og andre har topp-engasjementer i de største finansforetakendene. Vi kan bare se her hjemme, hvordan du går fra å være AP-sekretær til å bli sjefen for landets største bank.
Karl Marx var økonom og vitenskapsmann. Luyenijk er journalist og iakttager. Men konklusjonene deres er identiske på tross av nesten 150 års distanse i tid: kapitalismen er den største trusselen mot menneskeheten.