Alf R. Jacobsen: Miraklet ved Litza
Hitlers angrep på Sovjetunionen i juni 1941 kom som et overraskende sjokk på russerne. På bred front rullet panserdivisjonene fram over slettene og i løpet av forbausende kort tid hadde de slik framgang at hele verden ble forbløffet. Churchill og britene kalkulerte nøkternt med at Sovjet ville kapitulere i løpet av kort tid.
Bare ikke i nord. I det nærmest frosne polarområdet fra norskegrensen og øst mot Murmansk møtte tyskerne hard motstand og ble til slutt stoppet i Lizta-dalen ikke langt fra Murmansk. Dette hadde svært stor betydning for utfallet av ikke bare operasjon Barbarossa, invasjonen av Sovjet, men også for den annen verdenskrig. Tilførselen av ammunisjon, olje og forsyninger fra de allierte kunne holdes åpent og sikret dermed Sovjetunionen først et pusterom slik at nazistenes offensiv kunne stanses, siden drives tilbake.
Den annen verdenskrig ble i realiteten avgjort på de store russiske slettene. Til det var det viktig å ha forsyningsrutene i orden. Det førte etterhvert til nazistenes nederlag.
I det som skjedde i nord var Norge sentralt. Det var herfra de tyske troppene ble dirigert og den norske eksilregjeringen i London trådte ut av en slags skyggetilværelse den hadde ført siden flukten 9. april.

Alf R. Jacobsen har skrevet en rekke glimrende dokumentarbøker om krigen i Norge i 1940, blant annet om kampene i Narvik. Her beveger han seg litt over grensen mot øst og viser oss hvilken stor betydning områdene i nord har. Det var kanskje her ved Litza-dalen ikke langt fra Norge at det avgjørende skjedde som gjør at vi i dag ikke lever under et nazistisk tyranni.