Kulturnyheter

Motorsykler, Italia og avantgarde-kunst

Rachel Kushner: Flammekasterne. Gyldendal 2014 420 s.

FlammekasterneRachel Kushners bredt anlagte roman favner mye. Det er først og fremst New Yorks kunstverden på 1970-tallet som er i fokus men vi får også noen raske besøk i Italia, både historisk fra første verdenskrig og til tiden med De røde Brigader – Brigata Rosso – på 1970-tallet. Her er et motorsykkel-konsern som også lager gummidekk sentralt.

Romanen har egentlig ingen episk handllng men i de ytre trekkene dreier det seg om en ung kvinnelig kunststudent som kommer til New York. Hun liker fart: motorsykler og alpinkjøring, Hun blir en deltaker i det frodige og mangeartede kunst- og happening-livet i New York rundt 1975 og opplever Italia fra to sider i samme tid: det fullstendig dekadente og forflatende overklasselivet og antagonismen: opptøyene på gata med de røde brigadene og kidnappinger og mord.

motorsykkelRomanen er løst satt sammen. Vi kan like gjerne si at det er en samling av enketlhistorier med alle sine mer eller indre spennende personer, anekdoter som har et visst men ikke definerbart fotfeste i virkeligheten, morsomme fantasi-historier, usannsynlige samtaler, artige bar-opplevelser, fyllekuler etc. Det er også lagt inn en sekvens med hovedpersonens motorsykkelkjøring i Nevada-ørkenen. Romanen tangerer såvidt ytterkantene av Andy Warhol’s The Fabric og hans krets.

Ellers er boka krydret med fortellinger og opplevelser som dels kan ha basis i ting som har skjedd, eksempelvis den anarkistiske Motherfuckers-bevegelsen på 1960-tallet som hadde klare berøringspunkter med virkelige aksjoner den gangen. Men i og med at dette er en amerikansk bok har forfatteren vært meget omhyggelg med å kamuflere personer og begivenheter slik at faktiske personer ikke umiddelbart kan identifiseres. Slikt kan nemlig føre til høye erstatningssummer og uendelige rettsprosesser i ‘Guds frie land’.

EmblemI Italia-delen savner jeg litt mer inngående beskrivelser av det italienske samfunnet på 1970-tallet, de politiske forholdene ikke minst. Allerede den gangen var eksempelvis Berlusconi pekt ut som en av de viktigste hovedfiendene av De røde Brigader. Men det er et pluss at romanen også beskriver hvordan et slikt stor-konsern hviler på en basis av rå utnytting av den tredje verden, ikke minst råskapen og umenneskeliggjøringen i dette.

Uansett er dette en svært fargerik bok. Svært uvanlig til å være amerikansk, for å si det slik. Anbefales så absolutt!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …