Kulturnyheter

Nært innpå Mankell

Kirsten Jacobsen: Mankell (om) Mankell – Kurt Wallander og verdens tilstand, Gyldendal 2012, 332 s.

Jacobsen_Mankell

Henning Mankell, Foto: Ulla Montan
Henning Mankell, Foto: Ulla Montan

I stedet for å skrive en omfattende og (kanskje lang) biografi setter Kirsti Jacobsen seg ned med Henning Mankell og har en rekke samtaler med ham. De går fra tema til tema, politikk, verdens tilstand og framtid, forfatterskap og ikke minst tanker om seg selv og sin egen familie.

Resultatet er svært vellykket fordi hovedpersonen selv får formet ordene og stoffet og får sette det i den sammenhengen han ønsker. Det vi kan gå glipp av kan være en kritisk gjennomgang og en avstand og nøkternhet. Til gjengjeld kommer vi svært nært innpå forfatteren og mennesket.

Henning Mankell har vunnet seg verdensry med sine kriminalbøker om den lett forsofne politimannen Kurt Wallander fra Skåne. Bøkene har fått seg flere filmversjoner og TV-serier. Forfatteren sier selv at bøkene er skrevet som en kritikk av sosialdemokratiets svik mot det svenske folket fordi modellen med det det trygge svenske folkhemmet er kastet på båten.

Men Henning Mankell har skrevet langt mer enn dette. En rekke skjønnlitterære bøker og skuespill bærer hans signatur. Men han er ikke bare skrivende, han er også brennende engasjert i politikk og verdens problemer. For kort tid siden ble han anholdt av israelsk politi og et film-manus han arbeidet på om sin svigerfar Ingemar Bergman ble beslaglagt. Han bor halve året i Mozambique hvor han er kunstnerisk leder for en teatergruppe.

Han forteller at engasjementet hans for alvor ble vekket den tiden han bodde i Norge på begynnelsen av 1970-tallet. Her kom han inn i et miljø av politiske aktivister og skrev blant annet et stykke om ukeblad og ungdom for Hålogaland Teater. Vi har et vagt minne om denne svensken i det radikale teater-miljøet i Oslo på denne tiden.

Forskjellige mennesker har bidratt til denne boka. Vi finner artikler av blant andre Desmond Tutu og Kenneth Brahgham.

Vi likte denne boka og den formen som er valgt. Ikke minst gir den et svært godt bilde av en høyst levende forfatter som nekter å isolere seg og går ut i verden og kjemper og arbeider for det han mener er rettferdig. Vi får underveis vite om bakgrunnen for episoder i bøkene hans og om personene i dem, noe vi ganske sikkert ikke hadde fått i en ordinær biografi.

Slik sett er dette en svært god bok som sterkt anbefales. Den viser et forfattere ikke nødvendigvis må være opptatt av sin egen sjel og skrive bindsterke serier om sitt eget speilbilde.

Det finnes jo en verden der ute!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …