Petter Wilhelm Schjerven, Kristian Westgaard, Håkon Bolstad, Eli Solheim, Frode Sabel Torkelsen og Marius Leknes Snekkevåg: Typisk norsk, Dinamo, 320 sider, 2005
Petter Schjerven har med TV-programmet Typisk norsk gjort noe så revolusjonerende som å få nordmenn interessert i det norske språk og språkhistorie. Han har lokket en hel liten hær av mennesker som ikke en gang visste de var språknerder ut av skapet.
Denne høsten følges TV-suksessen opp med bok fra Typisk norsk-redaksjonen. I boken har de fjernet seg så mye som mulig fra det tørre og kjedelige, og satset på en løssluppen stil. Sidene minner litt om formiddagens chatte-programmer på tv, hvor det skjer mye forskjellig rundt om kring på sidene. Boken er gjennompyntet med typisk norske ting som elg i solnedgang, broderier, Freiareklamer og norske flagg. Petter Schjerven har fått boltre seg i NRKs kostymeavdeling, og har moret seg med å dukke opp på side etter side i ny forkledning.
Boken er med på å sette fokus på forandringer i språket vårt. Hvilke konsekvenser de kan ha er for eksempel gitt i kapitelet Houston! Vi har et sjempeproblem! der det er gitt en lise over alle ordene som mister sin distinksjon hvis sj-lyden klarer å feie kj-lyden av banen.
De av oss som ikke heter Petter Schjerven eller Helene Uri eller jobber med språkteori vil sette pris på alle eksemplene i boka. Visste du forresten at det var ordet kjipt som gjør at man ikke lenger lærer historien om i’en og y’en som gikk til byen på skolen?
Typisk norsk-redaksjonen har latt seg inspirere av scrap booking og åttitallets renessanse og har valgt en layout slående lik den vi husker fra musikkbladet Logo. Dette gjør nok at boken passer best i aldersgruppen 25 til 40, altså dem som var barn og unge i denne epoken. Jeg tror de som er eldre vil finne den rotete og de yngre vil synes den er litt wannabe. De som har fulgt programserien vil for eksempel kjenne igjen de populære Topp 10-listene. Det er også mye å lære fra boka. Alle bokstavenes historie med røttene helt tilbake til runer og sanskrit er tatt med. Alt i alt er Typisk norsk en stor bok med mange små finurligheter.