Torgrim Eggen: Manhattan – historien om New York, Cappelen 2007, 312 s.
Torgrim Eggen oppholdt seg et halvt år i New York. Dette resulterte i denne boka. Det er et kjærlighetsepos til en by som forfatteren elsker. Han kaller det selv ‘historier om New York’.
På en måte er det mange småhistorier han fletter sammen til denne boka som i formen er en slags reportasjebok eller en moderne reiseskildring fra verdens mest myldrende by. En ting er sikkert, New York er utvilsomt verdens mest omtalte, beskrivne og besungne by. På sett og vis kan man kanskje også den viktigste.
Det er blitt en levende bok. Torgrim Eggen har kjærlighet til denne byen og han beskriver den med nærhet og omtanke. Vi får først og fremst en beskrivelse av den spesielle New York-kulturen og hvilken ikke liten betydning den har hatt for våre vestlige liv. Torgrim Eggen raser gjennom Bob Dylan, beat-litteraturen og hiphop-kulturen. I sin tid i New York bodde han i Harlem og han bruker mange sider på å beskrive de fargetes frigjøringskamp.
Torgrim Eggen gjør et poeng av at New York er den mest sammensatte byen i verden. Her hører du all verdens tungemål og begrepet multikulturell får seg en ny dimensjon ved et besøk i New York. Han gjør et ikke lite poeng av at New York også er den største islamske byen i Vesten. Først og fremst vil han trekke fram at byen er selve motsetningenes by. Her opplever vi ting vi ikke vil oppleve andre steder i USA og new-york’ernes holdninger og meninger er langt fra det du forestiller deg Bush og Texas.
Først og fremst er det en frisk bok skrevet på en måte som engasjerer.