No kjæm’n

Forrige generasjona store skiløper er aktuell å bli minnet om nå som vår tids store stjerne har varslet at han legger opp. Eller: vi snakker ikke bare om forrige generasjon, vi snakker om forrige generasjoners.

Thor Gotas: Oddvar Brå – et skiløperliv. Gyldendal forlag 2018, 400 s.

Fra stafetten i 1982, foto: NRK

For Oddvar Brå har et langt skiløperliv bak seg. Vi kan ikke bare slå fast at det omfatter noen år, det omfatter langt mer. Hvis vi bruker år er det snakk om å telle helt tilbake til årene på 1970-tallet da han vant sine første verdensmesterskap som junior, og alle årene på 1980-tallet, ja endog 1990-tallet, han siste Norgesmesterskap vant han i 1987. Inn i det nye årtusen kunne navnet hans dukke opp på resultatslistene men ikke lenger som toppløper.

Men vi snakker ikke bare om år. Vi snakker om en rett ut sagt legende i norsk idrettsliv. Han har preget langrenn og ski, og terreng-løping på en måte som gir innflytelse og ettermæle kanskje mer enn noen annen. Til og med det norske språk har han vært bidragsyter til. «Hvor var du da Brå brakk staven?» har gått inn i norsk dagligtale og språkbruk helt siden det skjedde i VM i Oslo i 1982.

foto: Skilauget

Det er en god del av oss som har vokst opp i det vi kan kalle skyggen av Brå. Ikke i resultater men som lederskikkelse, som den førende innen nasjonalsporten, langrenn på ski. Traust, fåmælt alldeles ikke flåkjeftet eller kjendissøkende, det var Oddvar Brå. Han var odelsgutten av bondeslekt som var vokst opp i enkle kår på landsbygda, tråkket sine treningsløyper selv, og aldri stilte krav om feite bonuser og kontrakter. Han gikk inn i folkesjela som den enkle og jordnære, en som vi kunne identifisere oss med og føle oss ett med.

Denne biografien er gitt ut i tilknytning til hans 60-årsdag og bærer preg nettopp av dette. Den gir et bredt bilde av skihelten: «No kjæm’n».. Sånn sett faller den i god jord og gir en god følelse. Vi gjenopplever store øyeblikk helt tilbake til 70-tallet og framover nesten til dags dato. For å si det slik: det er ingen Northug-spurt som kan slå den vanvittige spenningen i innspurten på stafetten i Holmenkollen i 1982!

En god og varm bok.

Sjekk også

En fantastisk og besnærende krimbok!

Det artige ved denne boka er at her lar Håkan Nesser de to krim-etterforskerne Van …

Stor diktning

Denne boka er rett og slett et eventyr i vår bokverden. Den handler om en …