Kulturnyheter

Nordisk lys

Oslo Konserthus 11.5.2000 Luca Francesconi: Cobalt, Scarlet (urframføring), Poulenc: Konsert for orgel og orkester g-moll, Saint-Saëns: Symfoni nr. 3 c-moll op. 78
Oslo-filharmonien dir.: Marek Janowski, Lars Notto Birkeland – orgel
Oslo-filharmonien: presenterte lysets og solas kraft
Oslo-filharmonien: presenterte lysets og solas kraft

Den nordiske forsommermorgenen traff den italienske komponisten Luca Francesconi med sterke inntrykk da han våknet på Hotell Continental i Oslo og tok seg en tur ned på havnen i slutten av mai i fjor. Forvandlingen av lyset fra natt til dag gjorde slik inntrykk på ham at opplevelsen gjenspeiles i hans bestillingsverk Cobalt, Scarlet som fikk sin urframføring i går.

Francesconi var i Oslo for å diskutere bestillingsoppdraget med Oslo-filharmonien. Det var også en tilstelning – var det kvelden før? – hvor vi ble presentert for komponisten. Maten var eksellent, mer enn eksellent, kan vi huske. Kanskje hadde også den lagt grunnlaget for neste morgens sterke opplevelse. Hva vet vi?

Det tyve minutters musikkverket er sterkt på inntrykk. Det beskriver lysets utvikling fra nesten ingenting til kraftige flammeliknende bilder ved sjøen. Forvandlingen gikk gjennom det han opplevde som sterke bølgelinjer akkompagnert av dempet fuglesang. Asur, sølv og kobolt mot purpur er de ordene han selv setter på forvandlingen.

Referansen til Richard Strauss’ naturbeskrivelse i Alpesymfonien er til stede. Det gjenspeiles også i musikken. Og det taler bare til verkets umiddelbare fordel. Musikkspråket til Fransesconi er moderat, og det byr ikke på all verdens vanskeligheter å følge ham. Lag på lag bygger han opp verket i store klangmasser slik at vi følger lysets utvikling mot det store klimaks – og verkets andre del som har en rytmisk og tett struktur.

Milano-bosatte Fransesconi er en av Italias fremste komponister i dag og dette ‘Oslo’-verket inngår som del av et samarbeidsprosjekt Oslo-filharmonien har med Göteborg-symfonikerneog Danmarks Radios Symfoniorkester. Verket fikk en spontan og begeistret mottakelse av konsertpublikummet i går.

Konsertens andre del var viet Poulencs orgelkonsert og Saint-Saëns tredje symfoni som også gjør bruk av orgel. Dirigenten Marek Janowski foretrekker det ekspressive uttrykk. Hos Poulenc fikk dette store kontraster mens den tredje symfonien til ‘Frankrikes Tsjaikovskij’ ble stort og fargerikt tegnet. En riktig flott opplevelse!

Konserten gjentas i Kristiansand i dag.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …