Norske strykekvartetter fra det 20. århundret
Klaus Egge: Strykekvartett nr. 1 op. 5, Fartein Valen: Strykekvartett nr. 2 op. 13, Johan Kvandal: Strykekvartett nr. 3 op. 60, Alfred Jansons: Strykekvartett
Oslo Strykekvartett Naxos 8.554384
Det finnes neppe hold for å påstå at strykekvartetter er noe helt særegent norsk. Riktignok skrev Grieg en kvartett i g-moll, av mange holdt som hans beste komposisjon. Og det er ikke tvil om at det gjennom årene er blitt laget mange habile komposisjoner for strykekvartetter av norske komponister. Men noen norsk tradisjon spesielt for strykekvartetter? Neppe.
Her presenterer Oslo Strykekvartett fire kvartetter av fire forskjellige komponister med det felles at de er komponert i det forrige århundret. CD’en kompletterer deres tidligere utgitte med Griegs to og David Monrad-Johansens ene kvartett.
Klaus Egges første kvartett er fra 1933 og opprinnelig komponert som sørgemusikkk til en venns død. Melankoli og alvorlige stemninger dominerer tonebildet.
Fartein Valen begynner sin kvartett med samme spede toner som særpreger mye av hans annen musikk. Enkelt, nøkternt og nesten nakent står musikken fram. Kvartetten ble til noenlunde samtidig med Klaus Egges, men det er lite som knytter dem sammen.
Johan Kvandals tredje kvartett er tonal og mørk i stemningen. Den henter sitt stoff fra middelalderballaden De to søstre.
Alfred Janson får representere samtidsgenerasjonen i denne samlingen av strykekvartetter. Hans verk er fra slutten av 70-tallet og er et resultat av et samarbeid med dramatikeren og instruktøren Sverre Udnæs om ledsagende musikk til radioteater over Tarjei Vesaas’ Liv ved straumen.
Det blir mer tyngde over spillet til Oslo Strykekvartett på denne CD’en. Det er kanskje ikke bevisst gjort, men alle verkene har et større eller mindre preg av melankoli og sorg i seg. Dette fordrer også en utførelse med dypere innlevelse enn deres sprudlende og livsbejaende tolkning av Griegs kvartetter. De har friskheten i behold og har med denne utgivelsen også lagt stor grad av modenhet til sin utvikling.