Kulturnyheter

Ny knirkefri Aula

Arve Tellefsen spiller i den nye Aula'en, fotos: Kulturspeilet
Arve Tellefsen spiller i den nye Aula’en, fotos: Kulturspeilet

Farvel til knirkende stoler og velkommen til en ny Aula med Munchs monumentale bilder i nyrestaurert versjon!

Dette er hva vi kan oppleve når Universitets Aula åpner offisielt om få dager etter å ha vært stengt for opp-pussing i nærmere tre år.

Aula'en i ny versjon
Aula’en i ny versjon

Et av de avgjort fremste manglene ved den gamle aulaen var de knirkete og falleferdige stolene. Du var aldri helt trygg på at de rett og slett ‘holdt’ og ikke knakk sammen for den minste pust. Dessuten bråkte de så infernalsk at de avgjort satte sitt preg på enhver tilstelning og ikke minst konsert.

Oslo_AulaBenk2Universitets Aula er en av de mange lokalitene og bygningene som nå opplever en renovering og nyopp-pussing fram mot nasjonens 200-års jubileum i 2014. Lokalet har i mange år, faktisk den vesentligste delen av disse to hundre årene, vært nasjonenss fremste festlokale. Her ble Nobel-prisen overrakt og de fremste musikerne i verden spilte gjerne her når de opptrådte i Oslo. Fram til Oslo Konserthus sto ferdig i 1979 var det også tilholdssted for de ukentlige konsertene til Oslo-filharmonien.

Det er Statsbygg som har stått for gjenoppussingen
Det er Statsbygg som har stått for gjenoppussingen

Det er et forhold som alle senere konserthus og praktbygninger ikke har kunnet frata Aula’en: det har en formidabel akustikk i gjenklangen fra marmorveggene. Selv ikke det nye operahuset i Bjørvika kan hamle opp med dette. Vi opplevde eksempelvis en Beethoven-symfoni med Oslo-filharmonien for ikke så mange år siden, og maken til drønn!

Det viktigste har funnet sted bak og over salen, her fra loftet
Det viktigste har funnet sted bak og over salen, her fra loftet

Dessuten er lokalet stint av gammel tradisjon. Det har opplevd de fleste av store begivenheter i vår nasjons korte historie. Edvard Munch har til dette lokalet levert sitt mest monumentale kunstverk: en rekke store arbeider som omkranser lokalet med det fremste av dem, Solen, som det naturlige midtpunkt. Munch var opptatt med dette i store deler av sitt liv.

Nå er de gebrekkelige og gamle stolene skiftet ut med nye. Marmoren er gitt ny glans og Munchs bilder er blitt forsiktig tatt ned og restaurert før de er satt tilbake. Marmoren har fått ny glans og nytt scenegulv er lagt. Det er hva vi umiddelbart kan iakkta etter et besøk, men bak, under og over har det skjedd mye i takt med den nye tid, som brannslukkingsutstyr og moderne ventilasjon.

Nå blir det igjen et festlokale. Oslo Kammermusikkfestival vil holde flere konserter her i august og Oslo-filharmonien stiller opp med egne konserter til høsten.

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …