Kulturnyheter

Nydelig atonalt

Oslo Konserthus 22.11.2007 Fartein Valen: Nenia, Alban Berg: Syv tidlige sanger, Sibelius Symfoni nr. 1, Oslo-filharmonien, Solveig Kringlebotn – sopran, Jukka-Pekka Saraste – dirigent

Kringlebotn, foto: Kulturspeilet
Kringlebotn, foto: Kulturspeilet

Vakker og nydelig atonal musikk preget første del av kveldens program. Fartein Valens korte orkesterstykke er et tolvtoneverk, men så rent og stillferdig at det rett og slett blir nydelig. Valens pistrete instrumentasjon understreket faktisk det vakre i denne korte komposisjonen som bygger på en enkel og lett gjenkjennelig tolvtonerekke.

Fra dette besøket i tolvtonemusikken skulle man tro at vi fortsatt var i samme land når Alban Berg sto på programmet. Helt i grenselandet mellom det tonale og atonale var riktignok noe av musikken men Alban Bergs Tidllige sanger stammer tildels helt fra hans ungdom og tildels fra hans første studietid med Schönberg så noen konsekvent gjennomførte tolvtonerekker hørte vi ikke. Derimot var innslaget av senromantikk tydelig.

Nå venter Tyskland og Sveits for orkester og dirigent
Nå venter Tyskland og Sveits for orkester og dirigent

Solveig Kringlebotn har utviklet segt betydelig. Stemmemessig er hun imponerende kraftig når hun slår til for alvor. Hun vaker helt i vannskorpa som et av de helt store navnene, noe bare siste års opptredener i Lohengrin på La Scala og sesongåpningen i en Richard Strauss-hovedrolle ved Paris-operaen vitner om. I disse sangene til Alban Berg er det uttrykket som er viktig og hun vakte stor applaus for sin framføring.

Orkesteret skal nå på turne til Sveits og sør-Tyskland med Lang Langsom solist, en utøver vi dessverre ikkedenne gangen får høre her hjemme. Vi fikk derimot en smak av programmet med den første symfonien til Sibelius. Saraste dirigerte uten partitur, en selvføgelighet, ville vi sagt. Du er ikke finsk toppdirigent om du ikke har Sibelius’ første i hodet. Det er en spenstig symfoni som skifter brått fra det lyriske til det dramatisk voldsomme. Men i denne symfonien helt fra slutten av 1800-tallet finner vi mye av det som særtegner Sibelius, lange melankolske toner fra klarinetten og romantiske tonepastisjer fra treblåserne.

Dirigent og orkester står seg godt ved å presentere denne symfonien for det heller kresne publikummet i Basel og Baden-Baden.

 

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …