Ellen Beate Wollen: Gratis mat – 50 ville og velsmakende vekster. J. M. Stenersens forlag 2014, 204 s.
En nyttig og viktig bok. Nyttig fordi den uten fiksfakserier og tryllekunstner forteller oss at den beste maten finnes rett utenfor stuedøra vår – og alldeles gratis. Viktig fordi den kan bidra til at vi kommer vekk fra den lettvinte måten med å ta for oss av den fabrikkprodusert maten pakket inn i plast som vi mer og mer finner i matbutikkene. Med katastrofale følger, både for vår egen helse og for klodens økosystem.
Egentlig er det ingen store overraskelser i denne godt illustrerte boka med masse nyttige oppskrifter. De fleste av oss vet, eller burde vite, at mat finner du i naturen. Vi vet at løvetann, skvallerkål og geiterams egentlig er mat, mye god mat! – men det er bare våre fordommer, eller latskap, som har holdt oss igjen fra å bruke naturens spiskammer slik vi burde.
Jovisst sanker vi bær og sopp og ser oss også om etter en godbit eller to blandt alt det grønne. Men vi er på langt nær flinke nok til rett og slett å sanke. Til det er det lettere å ta en plastpakket cellofanklump med utenlandsk navn på fraktet for dyre penger gjerne fra den andre siden av jordkloden. Utenfor matbutikken står skvallerkålen og løvetannen i full blomst. Uberørt.

Ellen-Beate Wollen skriver ingen jålete bok om herlighetene vi finner i skogen, på enga eller i fjæra. Det er enkelt, naturlig og rett fram. Boka ga meg samme strålende opplevelse som den gangen vår Nordlandsoppvokste bedre halvdel tok heisen rett ned i første og begynte å sanke bergmynte – unnskyld oregano – rundt hjørnet av boligblokka til pinnekjøttet!
Enver som leser denne boka vil la seg overraske over hvor enkelt det er å finne god og næringsrik mat. Alldeles gratis! Tenk da på at to av Nordens fremste Michelin-restauranter gjør nytte av hva de finner i naturen. Restauranten i Bjørvika har eksempelvis Ekebergskrenten som nærmeste matauk-sted når de trenger grønt til den ferske salaten.
Nyttig og viktig!