Bjørn H. Kruse: Nostos – Konsert for fiolin og strykeorkester (2002), Gisle Kverndokk: Omriss – for ni musikere og kor (2000), Henrik Ødegaard: Nyslått – for to hardingfeler og strykeorkester (2000)
Vokalensemblet Cor, Lars-Erik ter Jung – fiolin, Per Anders Buen Garnås og Torgeir Straand – hardingfeler, Telemark Kammerorkester dir.: Lars-Erik ter Jung, Fabra FBRCD-04
Ny musikk skal man ikke kimse av. Av og til venter den helt store overraskelsen og stúndom kan vi finne verk som kan vise seg å bli morgendagens klassikere.
Gisle Kverndokk er en komponist som interesserer akkurat i disse tider. Hans opera Den fjerde nattevakt (se vår omtale) har nettopp hatt sin urpremiere på Den Norske Opera og etter den suksess hans verk har hatt er det naturlig å se etter annen musikk av ham.
Dette er en ganske fersk utgivelse og han må dele plassen med en heller uinteressant fiolinkonsert av Bjørn Kruse og en langt mer spennende komposisjon av Henrik Ødegaard for to hardingfeler og strykeorkester.
Men Gisle Kverndokks Omriss vekker på langt nær samme begeistring som hans opera. Man kan neppe unnlate å se på det som nettopp et riss,et slags øvingsnummer for den store utfordringen det er å skrive opera.
Lang mer fenger uvandte instrumentkombinasjoner av Henrik Ødegaard. Her bruker han ikke bare en hardingfele men to. Samspillet dem i mellom og med et strykeorkester i bakgrunnen er fascinerende. Det er langt fra noe offer til folkemusikkhalvtimens mange tilhengere – det er jo på sett og vis også det! – men slik denne sekssatsige konserten er lagt opp er noe av det interessante hvordan han nettopp unngår å spekulere i hardingfelas unike klanger.
I stedet fengsles vi av musikken og klangbildet og hardingfelenes toner fletter seg inn sammen med de øvrige strykerne. Det er dette som fascinerer og gjør denne komposisjonen til mer enn interessant.
Telemark Kammerorkester spiller og for oss var dette et nytt og interessant bekjentskap.