Kulturnyheter

Operaen offer for politisk spill

Det var den gangen: operasjef Bjørn Simensen jubler sammen med daværende kulturminister Anne Lahnstein etter operavedtaket. Foto: Kultuspeilet
Det var den gangen: operasjef Bjørn Simensen jubler sammen med daværende kulturminister Anne Lahnstein etter operavedtaket. Foto: Kultuspeilet
En Pyrrhos-seier? Foto: Kulturspeilet
En Pyrrhos-seier? Foto: Kulturspeilet

Man skal ikke selge bjørnen før skinnet er skutt, eller…. Dette er den bitre sannheten om det kommende operabygget i Bjørvika.

I dag ligger det an til et politisk virvar uten like. Alle de som jublet for vedtaket om et nytt operabygg, må nå sitte med en vond smak i munnen.

Går det som veimyndighetene i Oslo legger opp til i sin nye handlingsplan, vil det nye operabygget skjemmes av trafikk de første årene. Opera og ballett kan forstyrres av nærgående motodur. Blir det bare Stockhausens helikopter-opera som vil egne seg for oppførelse?

Den viktigste forutsetningen for nytt operabygg i Bjørvika var at det skulle være på plass en senketunnell som tok gjennomgangstrafikken.

Nå viser det seg at senketunnellen er helt i blå. Når den blir ferdig – og om den blir ferdig – er et stor spørsmålstegn. Arbeidene med den er tidligst påtenkt startet i 2005, et halvt år før operabygget skulle være ferdigstilt i 2006.

Bjørvikas fremste forkjemper Britt Hildeng fra Arbeiderpartiet er sår og forbannet: – Skjønner ikke veimyndighetene de politiske signalene?spør hun.

Gøteborg-operaen: kan nåes med småbåt. foto: Kultursspeilet
Gøteborg-operaen: kan nåes med småbåt. foto: Kultursspeilet

Det er et snedig politisk spill som veimyndighetene i Oslo nå har lagt opp til. De begrunner sine prioriteringer med mer populære tiltak, som utbygging av sykkelstier, som mer presserende enn senketunnell for å verne om de skjønne klanger fra opera. Dessuten er det planlagt at det skal gå mye midler til kollektivtrafikken, særlig til den nye T-baneringen mellom Ullevål stadion og Carl Berners plass.

Å nedprioritere disse satsningene framfor senketunnell vil skape vil skape stor motstand og brudulje. Dette vet veimyndighetene meget godt. Det vil lett oppstå motsetninger, særlig i forhold til de som sverger til kollektivtrafikken og sykkelen.

Derfor kan deres utspill kanskje ikke sees på annen måte enn rent politisk press og krisemaksimering. Det er snakk om å tyne mer penger ut av det offentlige: skal man ha opera, må man betale for de økte veibudsjettene også.

Noen trøster seg med at den nye Gøteborgsoperaen ligger beklemmende til nesten midt i en motormaskin. Der er det ennå ikke kommet noen senketunnel.

Men forskjellen er at trafikken ligger 150 meter unna operabygget. I Oslo vil den sannsynligvis stryke rett forbi. Og noen lykkelig løsning sånn sett er Gøteborg ikke. Det kan enhver sverge på som har forsøkt å krysse seg fram til en operaforestilling – på landjorda.

Men for småbåt ligger den idyllisk til. Blir dette også løsningen for Oslo?

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …