Wagner Gala
Kirsten Flagstad, Birgit Nilsson, George London, Wiener Philharmoniker dir.: Hans Knappertbusch (opptak 1956 – 1960) Decca 458 238-2,
Verdi Choruses,
Kor og orkester fra Accadenmia di Santa Cecilia Roma Opptak 1954 – 64
Decca 458 237-2
Verdi: Rigoletto (utdrag)
Luciano Pavarotti, Sherrill Milnes, Joan Sutherland, Martti Talvela, London Symphony Orchestra dir.: Richard Bonynge (1972) Decca 458-239-2
Joan Sutherland: Mad Scenes (fra I Puritani, Dinorah, Hamlet, L’Étolie du nord, Lucia di Lammermoor)
opptak 1962-1983 Decca 458 243-2
Plateselskapet Decca har bladd i arkivene og serverer oss en riktig opera-galla. Disse CD’ene representerer kanskje det ypperste av operakunst de siste 40 årene og stammer alle fra opptak som vil være legendariske for all tid.
CD’en som skal gi oss en feststund med Wagner er alle med opptak av dirigenten Hans Knappertsbusch som ganske ufortjent kom til å stå i skyggen av Furtwängler og ble satt til side av Georg Solti da den komplette innspillingen av Ringen startet på slutten av 50-tallet. Noen av disse opptakene er fra det som trygt kan slåes fast var forprosjektet til denne innspillingen. Han var på dette tidspunktet Bayreuth-festspillenes udiskutable sentrale skikkelse. Her er det Kirsten Flagstad som synger fra Die Walküre, Lohengrin og Parsifal, opptak som ble gjort i Wien1956 etter at hennes offisielle karriere var over. Diskusjonen om hvem som er århundrets sopran kan gjerne pågå men Birgit Nilssons bidrag med utdrag fra Tristan und Isolde blir som en blek fjert i sammenlikning. I forhold til Flagstad er hun myk og sensibel i stemmen – noe hun i virkeligheten alldeles ikke er. Innimellom fylles CD’en opp med utdrag fra Der fliegende Holländer og Mestersangerne i Nürnberg sunget av George London.
CD’en med kor av Verdi skuffer på ingen måte. Her er det fullt trøkk hele veien i det som trygt kan kalles for Verdis mest spektakulære og dramatiske korscener. Det er kor og orkester fra Santa Cecilia-Akademiet i Roma som framfører dette, fra Ambolt-koret i Trubaduren, gjennom slavekoret i Nebudkadnsar og selvfølgelig også herlige korscener fra Aïda, La traviata og Otello. Fra Macbeth får vi i tillegg høre Birgit Nilsson og andre medvirkende i operaen. Intet spart, intet glemt kan man trygt si.
Rigoletto-CD’en er komprimert opera – fra to til en CD. Da stiller spørsmålet seg om det i det hele tatt er nødvendig å ta annenhver arie i stedet for å gi ut hele CD-pakka på nytt? Opptaket stammer fra en praktinnspilling på begynnelsen av 70-tallet med Luciano Pavarotti som greven, Sherill Milnes som Rigoletto og den kanskje noe aldrende Joan Sutherland som hans datter Gilda. Det er rett og slett en flott innspilling med fremragende sangere som det er vanskelig å være foruten.
Absolutt morsomt er utvalget med Joan Sutherland’s ‘galskapsarier’. Visst finnes det flust av kvinner i operalitteraturen som tvinges mot fortvilelse. Her synger den eminente sopranen fra I puritani, Lucia di Lammermoor, Hamlet og operaer av Meyerebeer. CD’en byr på et par overaskelser i form av utdrag fra mindre hyppig framførte operaer. Både Hamlet av Thomas og Nordstjernen av Meyerbeer tilhører sjeldenhetene. Hennes koloraturløp i sistnevnte er verdt å få med seg.
Koloratur er det flust av i Lucia di Lammermoor også. Kanskje man kunne kalle denne CD’en for vanviddets koloratur?
Pakkesjefen hos Decca burde sendes på kurs. Det er en delt fornøyelse å være nødt til å klippe opp CD-innpakningen for å få tak i musikken.