Kulturnyheter

Operakritikk

foto:: Erik Berg
foto:: Erik Berg

Vet norske kritikere hva forskjellen på opera og ballett er eller kjenner de overhodet ikke til Ibsens Peer Gynt?

Henrik Ibsen
Henrik Ibsen

Dette er saktens spørsmål å stille etter at Den Norske Opera & Ballett hadde urpremiere på Reinveres Peer Gynt-opera nå i helga som var.

Kritikkene har spriket i alle mulig retninger etterpå. Slik skal det være. Det skal finnes forskjellige oppfatninger og meninger. Alle bedømmer ikke opera på samme måte eller opplever den likt. Forskjellige syn viser interesse og engasjement. Og det skal vi ha! Dessuten, uten reell kritikk finnes det ikke forbedringspotensiale.

Men det som er vondt å oppleve er at ressurssterke media attpåtil med to anmeldere sammen for å lage én artikkel bommer så totalt både på sjangeren opera som Ibsens Peer Gynt som vi har opplevd ved denne forestillingen.

Vi sikter her til NRK, selve statskanalen som holdes oppe av våre alles penger. Da de dagen etter premieren la ut sin anmeldelse på nrk.no het det i overskriften at ‘svak koreografi’ ødela. Svak koreografi? Trodde de at de skulle se Svanesjøen og ikke en ny opera?

Var det dette de trodde de skulle se? Foto: Erik Berg
Var det dette de trodde de skulle se? Foto: Erik Berg

Etter noen timer så de kanskje selv hvilken tabbe dette var og overskriften ble forandret.

Men i selve teksten heter det fortsatt at ‘historien’ skjemmes fordi den er ‘svak'(!) Vi trodde ikke hva vi leste. Historien? Det er jo Ibsens Peer Gynt-historie som fortelles. Denne historien har nedfelt seg i et dramatisk dikt som er en av grunnpillarene i verdensdramatikken. For svak? Anmelderne kunne neppe ha fått med seg et Reinvere beholder Ibsens historie nesten helt slavisk (med få unntak), men har laget egen tekst.

Disse to alvorlige blunderne, sant det faktum at NRK’s folk neppe er klar over at den innledende scenen med bryllupet gjerne benevnes som Hegstad-tunet, gjør at vi må stille et alvorlig spørsmål ved statskanalens kompetanse. Hva slags folk har de til å skrive om opera, eller for den saks skyld teater og drama, når blundere som dette kan gjøres?

For ikke så lenge siden fant vi glede i å lese om opera og teater på NRK’s nett-sider. Men unnskyld, Torkil Baden og Lisa Strindberg er da oppegående ennå! Hvorfor ikke hente fram et par pensjonister når deres egne folk av yngre årganger viser at de rett og slett ikke vet hva forskjellen på opera og ballett er, eller ikke kjenner sin Ibsen?

En skulle jo tro at dette tilhørte vår almenne barnelærdom for vi begynte – i hvert fall i min tid – å lese Peer Gynt på skolen allerede i tidlig alder.

En sterkt kontroversiell scene, foto: Erik Berg
En sterkt kontroversiell scene, foto: Erik Berg

Nå som de første internasjonale reaksjonene og omtalene har begynt å komme inn, blir dette bare flauere og flauere.

Frankfurter Allegemeine som utvilsomt er en av Tysklands fremste kulturaviser, hyller eksempelvis operaen som et fremragende nytt verk.

Er alt galt i Bjørvika? Foto: Kulturspeilet
Er alt galt i Bjørvika? Foto: Kulturspeilet

Men det er ikke bare det NRK’s folk fikk seg til å skrive etter premieren som er flaut. Det er like mye det som skjedde i forkant.

I to uker foregikk en systematisk hets mot det de kalte en sterkt ‘kontroversiell’ oppsetning. Når dette ene poenget var utbrukt, nemlig at notetene var levert i seineste laget, kom det andre: Ibsen hadde ikke ment å tegne en slik Peer Gynt som Reinvere visstnok hadde tenkt å framstille ham.

Hva hadde altså ikke Ibsen ment? Han skrev dette dramatiske diktet i sterk forbannelse på norsk sinnelag og holdning, som ytret seg ved at landet ga fullstendig blanke i Preussens okkupasjon av  tredjedelen av broderfolket Danmarks land. Han var opptatt av å få fram at Ola Nordmann bare var seg-selv-nok. Dette skulle altså ikke Reinvere få lov til å minne oss om i 2014!

Å levere notene for seint er alvorlig nok, men slik oppslagene har artet seg har dette hatt en retning mot at en estlender i det hele tatt skulle få lov til å la hendene sine pirke bort i nasjonalikonet. For den Peer Gynt vi skal ha, skal være iført nisselue og være en ung og sprek kvinnebedårer, ikke  en terrorist. Vi skal på ingen måte minnes om at Norge er en av verdens største våpenprodusenter og bidrar til å spre død og djevelskap rundt omkring i verden.

Vi er redd for at NRK her har rotet seg langt ut i skandalejournalistikkens sump.

Det samme så vi ved åpningen av operahuset i 2008. Det var først galt at italiensk marmor var brukt, siden at den gulnet noen steder. Men Norge hadde fått verdens flotteste operahus!

Her står det ene på ingen måte ikke i forhold til det andre.

Det er mulig at NRK’s to anmeldere var så forblindet av sin nyhetsredkasjons to-ukers kontinuerlige pressehets mot denne operaoppsetningen at de måtte slenge seg på lasset. Det er slettes ingen ubetydelig sak at notene leveres altfor seint, men skulle dette være målestokken for en opera, hadde vi neppe opplevd noen Tryllefløyten. Og Mozarts operaer har jo i århundrene etterpå vist seg å tåle tidens tann!

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …