Kulturnyheter

Oslo kammermusikkfestival

Oslo Konserthus 16.8.2002 Oslo kammermusikkfestival åpningskonsert
Rolf Wallin: Id, Bela Bartok: Klaverkonsert nr. 2, Pjotr Tsjaikovskij: Symfoni nr. 4 f-moll opus 36 
Ungdomssymfonikerne, Leif Ove Andsnes – klaver dir. Ole Kristian Ruud

Andsnes med Bartok
Andsnes med Bartok

Så er kammermusikkfestivalen i Oslo i gang. Statsminister Bondevik holdt åpningstalen og styreformann Stoltenberg (den eldre) var jovial overfor såvel nobiliteter som menigmann. Festivalleder Arve Tellefsen lot falle noen ord om fotball og kunst, mens statsministeren bemerket at begrepet kammermusikk er sterkt utvidet med 96 musikere på podiet.

Arve Tellefsen: vel blåst etter stor festival
Arve Tellefsen

Ungdomssymfonikerne kom rett fra Bergen og Stavanger. De hadde med seg Leif Ove Andsnessom framførte Bela Bartoks andre klaverkonsert. Ryktene gikk på forhånd, og det ble kunngjort i NRK, om at en brysom skulderslitasje hadde ført til at Bartok måtte skiftes ut med Grieg. Men det gjaldt bare Trondheim neste uke, viste det seg.

Bartok er ikke noe man bryner seg på til hverdags. Hans andre klaverkonsert inneholder krevende dynamiske partier, sterke rytmiske riff som danner et klangbilde utover det tradisjonelle. Senere denne sesongen skal han framføre den i Luzerne og Berlin. CD-opptak venter. Da er det Berlin-filharmonikerne og Pierre Boulez som venter.

Han trenger disse konsertene i Norge. For Bartok er ikke Schumann. Skal man uttrykke en mening og forståelse for musikken, stilles det langt større krav enn å mestre de intrikate tekniske partiene. Dette gjorde Andsnes, men han trenger utvilsomt litt lenger tid med denne konserten. Her skal det hamres og slås slik at dynamikken og rytmen skaper en helhet sammen med tonene, som av og til er drømmeaktige og svevende og kan skape en mystisk grunnstemning.

Ungdomssymfonikerne plukkes ut fra det beste vi har av musiserende ungdom hvert år. De har et bemerkelsesverdig høyt nivå. Det lover godt for norsk musikklivs framtid at vi har slik standard. De to øvrige verkene i går, Rolf Wallins orkesterpalett Id og Tsjaikovskijs spenstige fjerde symfoni, understreker dette. Ole Kristian Ruud holdt en fast hånd over framføringene.

Nå skal det summe av kammermusikk over hele Oslo og Bygdøy hvor Oscarshall skal tas i bruk som intimt konsertlokale, en uke til ende.

Sjekk også

Gedigent storslagent

Her gjeldet det å være forsiktlig med supertlativene. For det var full opplevelse på Operaen …

Nytelse

En forsmak på turneen: Oslo-filharmonien står foran en stor Europa-turne i sin jubileumssesong og Griegs …