Beethoven: Cellosonater, Brahms: Cellosonate nr. 2
Pablo Casals – cello, Mieczyslaw Horszowski og Otto Schulhof – klaver
Opptak fra 1930 – 39 Naxos 8.110949.50
Var han den største cellist vi kjenner til? Om vi skal være forsiktig med slike betegnelser er det i hvert fall ikke tvil om at Pablo Casals (1876-1973) forandret oppfatningen av celloen som instrument. Hans spill har gitt en avgjørende innflytelse på alle cello-utøvere etter hans tid. Man kan trygt si at siden den cellospillende komponisten Bocherrini har verden ikke opplevd en slik utøver på dette instrumentet.
Casals så hva celloen var verdt. Han fikk celloen til å synge og utnyttet maksimalt instrumentets evne til å produsere en varm klang. Hans legato-spill var særlig berømt, spille sammenhengende uten pauser, og få tonene til på synge ut.
Det er også dette som slår oss når vi hører ham på disse opptakene fra 30-tallet. Han er myk og syngende som ingen annen og angriper ikke Beethoven som en krigsoperasjon. Det er her han hadde sin styrke. Derfor er det slående i høre ham.
Opptakene er som sagt opp til 70 år gamle. De er oppsiktsvekkende gode teknisk sett, men som sagt er det det fascinerende spillet hans som slår oss.
Pablo Casals var katalaner. Han begynte tidlig med musikk, og det forklarer mye at han drev med kirkesang alt fra seks-års alderen. Her kan vi kanskje finne forklaringen på hvorfor han ble slik utsøkt klangspesialist på sitt hovedinstrument.
Han ble særlig berømt for sine tolkninger av Bachs cello-suiter. Her er det Beethoven som han tolker. Vi kan gjerne si det slik: hadde Beethoven fått oppleve Casals hadde nok verden fått noen Andante-partier til.
Casals hadde en bemerkelsesverdig lang karriere. Han opplevde såvel århundrets begynnelse som å spille på plenen foran Det Hvite Hus for Kennedy. Men denne konserten kom i stand etter at han delvis hadde gitt opp sin åreslange boikott av Storbritannia og USA for deres lunkenhet overfor Franco-regimet. Han vendte Spania ryggen etter at denne diktatoren kom til makten og var også konsekvent mot å opptre i Tyskland så lenge nazistene satt ved makten. Han bosatte seg i sør-Frankrike og senere i Puerto Rico.
Det er historiens stemme som når fram til oss på disse opptakene. De gir oss en dokumentasjon av en av de aller største cellister som noengang har levd.