Entartete Musik
Schoenberg in Holywood
Arnold Schönberg: Kammersymfoni nr. 2, Suite for strykeorkester, Thema og Variasjoner op. 43b
Deutsches Symphonie-Orchester Berlin/Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin
dir.: John Mauceri Decca 448 619-2
Hva har tittelen på denne CD’en med Hollywood å gjøre? For å få fram poenget at Schönberg i motsetning til flere andre av de landflyktig Entartete Musik-komponistene ikke helt fant seg til rette i sitt nye hjemland USA og at han ikke fikk det til når han skulle komponere musikk for Hollywood-maskineriet?
Den eneste tilknytning denne musikken har til filmindustrien er at han bosatte seg på den amerikanske vestkysten og at komposisjonene følgelig kan være besjelet av ånden fra andre av hans tyske kolleger som fikk en ny og glamorøs tid i USA.
Schönbergs første år i USA var svært vanskelige. Det framgår også i hans suite for strykeorkester, skrevet på oppdrag for et amerikansk studentorkester med den uttrykkelige beskjeden om at det ikke måtte være for vanskelig eller innviklet. Med andre ord, ingen atonale toneganger. Resultatet ble da også deretter. Komponisten som sto bak noe av den viktigste musikken som er laget dette århundret, er her totalt uinspirert og i virkelig dårlig humør. Det låter rett og slett som om man har rotet fram en ukjent elevøvelse av Brahms.
Skuffende at Entartete Musik-serien tar fatt i et slikt verk når det finnes så mye annet av ham fra hans Hollywood-tid.
Hans andre kammersymfoni er imidlertid Schönberg slik vi kjenner ham. Verket ble i sin tid påbegynt i Wien i 1911 og sluttført i Hollywood i 1939. Tema og variasjoner op. 43b ble skrevet i 1944 for et janitsjarorkester. Den utgaven vi presenteres for her er arrangementet for symfoniorkester. På dette tidspunkt hadde imidlertid Schönberg funnet tilbake til seg selv, og dette preger også denne komposisjonen.
Noe spennende musikk på denne CD-en, og noe fullstendig dødt. Vi får håpe at Decca kan yte komponisten mere rettferdighet og har mot til seg til å gi oss mer av Schönberg fra denne perioden.