Kulturnyheter

Seilas med døden

Leif  Vetlesen og Ingvald Wahl: Seilas med døden – norske krigsseilere forteller, Vega 2013, 308 s.

VetlesenWahl_SeilasBritisk_skipDet er for alltid slått fast at den norske handelsflåtens var av uvurderlig betydning for de allierte under den andre verdenskrig. Winston Churchill er en av dem som hevder at innsatsen til den norske handelsflåten tilsvarte en stor arme soldater på land, faktisk gjorde det mulig for de allierte å vinne verdenskrigen. I følge ham var slaget om Atlanteren i 1940 av enorm betydning for utfallet av krigen.

De norske sjømennene var de som dro det tyngste lasset under verdenskrigen. Stadig ble de utsatt for ubåter og torpederinger. Mange drev i dagesvis på havet på flåter og i redningsbåter etter å ha blitt utsatt for den tyske ulveflokken. Lidelsene og påkjenningene var enorme.

Selv om de norske sjøfolkene dro de tyngste børene under den andre verdenskrig og tapene var store, kom de bedre ut av det enn sjømenn fra andre nasjoner. Nordmennene var fra oppveksten vandt med sjøen og visste hvordan de skulle handtere krisesituasjoner.

Av de som overlevde kom mange hjem som ødelagte vrak. Den stadige spenningen og torpederigene gjorde at mange fikk vanskeligheter med å innrette seg på et normalt liv. Desto større var skammen for den måten det norske samfunnet takket dem på. Offisielt holdt myndighetene igjen krigshyra – de hemmelige Nortraship-fondene – og de ble utbetalt først i 1972, mange år etter et krigen var slutt og etter at mamge av krigsseilerne var borte. Denne boka tar for seg dette i et etterskrift. 

Boka til Leif Vetlesen og Ingvald Dahl omfatter flere tidligere utgivelser om dette emnet. De er begge personer som i hele etterkrigstiden har stått sentralt i å tale krigsseilernes sak. Leif Vetlesen var til og med i mange år leder for krigsseilernes aksjon for å få utbetalt Nortraship-hyrene. Begge, i særdeles grad Vetlesen, har skrevet flere bøker om krigsseilerne.

Boka består hovedsakelig om beretninger om de enorme påkjenningene som var en følge av torpederinger. Leif Vetlesen har i tillegg skrevet en frisk beretning om sine krigssår til sjøs, levende og godt fortalt.

Jon Michelet har skrevet forord til denne utgaven.

Dette er en viktig bok om et emne det ikke kan fortelles nok om. Vi er kanskje aldri i stand til å rette opp for den skjenselen som ble begått mot sjøfolkene i årene etter krigen. Desto viktigere at slikt materiale blir gjenutgitt.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …