Kulturnyheter

Sjøormen som ikke kunne svømme

Tor Åge Bringsværd og Thore Hansen: Ruffen Sjøormen som ikke kunne svømme, Gyldendal, 2005, 62 sider

bringsvard_sjoormenPå Grünerløkka i Oslo er det tegn som tyder på at det er en baby-boom blant par i tredveårene. Området som for noen år siden var det hippeste i Oslo, ja kanskje Norge, befolket av urbane mennesker i tyveårene er nå nærmest ufremkommelig på grunn av alle barnevognene. Denne trenden virker det som forlagene har plukket opp, og de har begynt å blåse støv av bøker disse nybakte foreldrene kjenner fra sin egen barndom. Tidligere i vår relanserte Gyldendal kultboken Serafin og hans makeløse mesterverk. Nå har de også gjenopptatt serien GGB, Gyldendals Gode Barnebøker. Serien er ment som høytlesningsbøker for barn fra fireårsalderen. De to første bøkene i seriene er en ny utgave av klassikeren Ruffen Sjøormen som ikke kunne svømme og den nyskrevne Ruffen og det mystiske hulletRuffen Sjøormen som ikke kunne svømme kom i 1973 etterfulgt av Ruffen på nye eventyr i 1975 og Ruffen og den flyvende hollender i 1982. Bøkene om Ruffen er skrevet av Tor Åge Bringsværd og illustrert av Thore Hansen. 

Ruffen Sjøormen som ikke kunne svømme møter vi Ruffen som ennå ikke har lært seg å svømme. Han bor på en øy langt ute i havet som bare er synlig på tirsdager og fredager. Her bor han i et slott sammen med bestemoren og så mange andre sjøormer at ingen noen gang har telt dem. En dag redder Ruffen blekkspruten 1030,25 som har svømt i søvne og satt seg fast under en stein. Ruffen forteller 1030 at han var syk den sommeren de andre sjøormbarna lærte å svømme og at han etterpå ikke har lært det fordi han synes det er flaut. 1030 tilbyr seg å lære ham det som takk for at Ruffen reddet ham. I all hemmelighet øver og øver de og snart er Ruffen til og med flinkere enn 1030. Da finner 1030 ut at det er på tide for ham å dra. Allerede samme kveld melder det seg en mulighet for Ruffen til å vise sine nye ferdigheter. Det blåser opp til storm og fra vinduene i slottet blir sjøormene vitne til at Amerikabåten går på grunn. Ingen av sjøormene reagerer før Ruffen kaster seg uredd ut i de store bølgene. Han svømmer bort til båten, drar den av grunna og trekker den hele veien til New York. Her blir Ruffen møtt av jubel og får medalje. På vei hjem gleder han seg til å vise de andre sjøormene medaljen og mens han svømmer synger han en sang.

Thore Hansens illustrasjoner er syttitallspsykedeliske. Ruffen og de andre sjøormene er stort sett tegnet detaljrikt i sort/hvitt mot en hvit bakgrunn. I tillegg er det brukt en eller to farger per bilde til å ”fargelegge” det. Fargene som oftest er brukt er lilla, oransje, brun og ertegrønn.

Bildene og historien vil fenge små lyttere. Her er det overnaturlig mystikk, en liten helt som overvinner sin egen frykt, venner som hjelper til og en spennende slutt. Mange foreldre vil huske boken fra de selv var barn, boken er allerede solgt i 40 000 eksemplarer.

Sjekk også

Jord

En nærmest rabulistisk roman, spenstig og frittflyvende. Mattias Faldbakken: Vi er fem, Oktober forlag 2019, …

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …