Gøril Wiker: Søtt og salt, Aschehoug 2005, 184 s., ISBN: 8203232280
Gøril Wiker har tidligere gitt ut suksessbøkene Leve livet og Lyst på livet. Og med Søtt og salt fortsetter hun i kjent stil. Med stor entusiasme trekker Wiker frem alle gode minner som er knyttet til smak. Fotograf Morten Brun er ansvarlig for stemningsfulle bilder av lekre retter som garantert gir deg vann i munnen.
I boken Søtt og salt er det oppskriftene som er hovedsaken, men her finner du også gode historier og inspirerende tekster knyttet til de ulike temaene hvis titler gjenspeiler Wikers kjærlighet til god mat. Du kan ikke annet enn å smile når titler som Eplekjekt, Lekkerfisken, Noe å gjøre kål på og Besteburgerlig dukker opp mens du blar.
Og som hun skriver i boken, aldri har norske kjøkken vært mer velutstyrt med designerutstyrte kjøkkenhjelpemidler, men aldri har det vært laget mindre mat. Og det er ganske trist – for alle vet jo at hjemmelaget mat smaker mye, mye bedre enn ferdigkjøpte industrielle produkter.
Søtt og salt er en hyllest til smakssansen og gleden over god mat. At Wiker også finner stor glede over noe så enkelt som kyllingsuppe forstår man fort. Kyllingsuppen er en sånn suppe som fyller huset med hjertevarme, skumringstime, tente lys, romslige kjøkkenbord og påtrengende behov for storfamilie eller vennegjeng. Å ha den putrende på komfyren gir deg all den sosiale trygghet du noensinne vil trenge.
Søtt og salt anbefales på det varmeste til alle som setter pris på den gode smaken – og den vil garantert inspirere deg til å lete frem noen av kjøkkenredskapene fra bakerst i skapet, invitere en håndfull venner og bare sette i gang!