Kulturnyheter

Spektakulært og herlig

Oslo Konserthus 8.4.2010 Mozart: Ouverture Don Giovanni, Symfoni nr. 33, Ballettmusikk fra Idomeneo, Messiaen: Hymne au Saint Sacrement, Richard Strauss: Also sprach Zarathustra, Oslo-filharmonien, dir.: Andris Nelsons

fotos: Kulturspeilet
fotos: Kulturspeilet

Det er tredje gangen Andris Nelsons besøker Oslo og det er tredje gangen vi forundrer oss hvor lik han er Oslo-filharmoniens tidligere sjefsdirigent Mariss Jansons. Det er måten å dirigere på, faktene, bevegelsene, minespillet og ikke minst, som vi opplevde i går, grepet om detaljene og den presise holdningen til partituret.

Andris Nelsons er en av musikkverdenens nye unge stjerneskudd. Han er elev av Mariss Jansons og har opplevd en nesten kometaktig karriere. I dag er han sjefsdirigent for symfoniorkesteret i Birmingham som Simon Rattle ledet på samme tid som Mariss Jansons var i Oslo. Alle verdens symfoniorkestre vil nå ha ham til å gjestedirigere og fra Oslo går ferden eksempelvis rett til Berlin, Dresden og Wien hvor han skal dirigerer Tosca ved statsoperaen.

080410_cGårskveldens konsert var preget av forfallet til sopranen Oprisanu. Derfor ble det forandret og stokket om i programmet. Mozarts symfoni nr. 33 kom inn i stedet og vi fikk oppleve Don Giovanni-ouverturen og ballettmusikk fra Idomeneno før pause.

Det annonserte Messiaen-stykket kom som første nummer etter pausen. Det er oppprinnelig fra 1932 men ble tapt under krigen og rekonstruert etter komponistens hukommelse i 1946. Denne hymnen til ‘det hellige sakrament’ er umiskjennelig Messiaen med hviskende fioliner høyt oppe i diskanten og magiske klanger fra en gruppe bratsjer.

Konserten toppet seg fullstendig med en grandios framføring av Richard Strauss’ tonedikt Also sprach Zarathustra. Dette symfoniske diktet er fulladet med orkestermusikk på det mest spektakulærre og praktfulle. Verket er først og fremst kjent fra åpnings-fanfaren som ble brukt i Romodysee-filmen og som åpning på konsertene til Elvis Presley på 1970-tallet.

Her opplevde vi en framføring med et orkester i toppslag og en entusiastisk dirigent som visste hvordan han skulle presentere den spektakulære musikken. Presis i detaljene. Herlig!

Sjekk også

1989

I andre del av det forrige århundret er det særlig to år som for ettertiden …

Jan Guillou begynner dels å kjede oss på vei mot årtusenskiftet

I sin niende bok om det forrige århundret og sin morsfamilie fra Bergenskanten har Jan …