Tan Dun: Ghost Opera
Kronos-kvartetten Nonesuch 7559-79445-a
Vi er ikke helt ukjent med denne komponisten fra før. Tan Dun besøkte Ultima-festivalen i forfjor og introduserte seg selv og sin svært så særegne og fascinerende musikk.
Men det spørs om ikke denne innspillingen av den knappe førti minutters ‘Ghost Opera’ er det som skal til for at denne kinesiske samtidskomponisten som er bosatt i USA, for alvor blir kjent for verden.
Tan Dun er helt spesiell. Han er seg selv og musikken hans inneholder sterke elementer av tradisjonell kinesisk musikk med en instrumentalbruk som er ukjent for oss.
Men han komponerer også kunstmusikk, og det er denne blandingen av vestlig modernistisk musikk med kinesisk tradisjon som han mestrer så fabelaktig godt. Han er ingen eksponent for det man kunne oppfatte som kinesisk musikk, hvis man ville kategorisere ham. Musikkspråket hans er originalt. I dette verket låner han fra Bach og kinesisk folkemusikk.
Ghost Opera er en slags element-opera. Den har en relativ enkel libretto, bestående av korte strofer fra kinesiske folkesanger, noen strofer Shakespeare og et par utydelige grynt fra det som skal være munker. I musikkbildet representerer instrumentene nåtiden, musikkklippene han har tatt fra Bach samt det som kan kalles tekst fortiden og evigheten representeres ved vann, stener, metall og papir.
Inspirasjonen til denne musikk-installasjonen har han fått fra begravelsesritualer fra sin egen landsby i Hunan-provinsen i Kina. Tradisjonene med det han kaller ‘spøkelsesopera’ er kanskje mer enn tusen år.
I denne innspillingen får Kronos-kvartetten virkelig vist hva de evner av performance-musikk. Det er også de som må stå for den ‘tekst’messige delen av framførelsen, ved siden av lydene. De får assistanse av Wu Man på et instrument som kalles pipa.
Jeg finner dette utrolig fascinerende. Se bort fra at det er kinesisk og hva man kan forestille seg av etniske og sjamanistiske artigheter – dette er musikk, eller musikk-performance, som virkelig tar tak i nakken.