Kulturnyheter

Spenstig bok

En utrolig bok! Som roman byr den på mange fasetter og tankevekkende momenter. Denne spenstige romanen har hopp fra husmortilværelse i vår tid til sufisme og 1200-tallets Bagdad i sin handling og med et svært seriøst innhold.

Elif Shafak: Kjærlighetens førti bud, Via Font forlag 2017, 442 s.

Tilsynelatende er dette dels en innføring i og lovprising av sufismen, en tankeretning innen islam. Men under lesingen dukker stadig nye interessante lag på lag opp. Boka pendler mellom nåtid og 1200-tallet hvor handlingene er innvevd i hverandre. Dette skaper et spenn i dramaturgien som sterkt bidrar til at det reises problemstillinger  på tvers av århundrene.

Elif Shafak

Vi blir først kjent med den middelaldrende husmoren i Massachusetts, Ella Rubinstein, som begynner så smått å fundere over livet sitt med tre barn og ektefelle i et ekteskap som nærmest er dødt. Ved en tilfeldighet kommer hun over en beretning om poeten Rumi og dervisjen Shams som levde på det urolige 1200-tallet med korstog og mongolenes herjinger. Her virvles vi inn i historier om maktkamp og intriger. Rumi var dikter, teolog og mystiker og regnes for å stå bak den sufistiske Mevlevi-ordenen, kjent for sin dansende dervisjers dans. Gandhi, Hegel og Goethe skal ha vært påvirket av hans tanker om fred og forsoning. I denne boka møter vi ham og dervisjen Shami hovedsakelig som den universelle kjærlighetens talsmann.

Mye av dette faller overens med Ellas egne erfaringer i livet til nå og de tanker hun gjør seg og boka er en krysskopling mellom nåtid og fortid.

Mevlanamuseet i Konya

Forfatteren lar forskjellige personer komme med sine innfallsvinkler under handlingens gang. Dette beriker boka og skaper perspektiv. Hun lar på denne måten begivenhetene bli belyst fra forskjellige synsvinkler.

Vi føres inn i en verden som er ukjent for de fleste av oss. For meg framsto denne romanen som et innlegg for de positive verdiene i sufismen, som fred, tilgivelse og toleranse. Vi har svært godt av å bli minnet om at islam er noe langt mer og annet enn sensasjonspressens overskrifter og forstyrrete menneskers bombeattentater.

Dermed er dette noe langt annet enn en kjærlighetsfortelling. Det er en roman med stor spennvidde som tar opp grunnleggende menneskelige verdier fra nåtid og flere hundre år tilbake. Dette gjør det til spennende og interessant lesing. Og med alvor! Boka har noe å si oss.

Den tyrkiske forfatteren Elif Shafak, dels bosatt i London, er en av de aller mest leste forfattere i Tyrkia i dag. Hun har vunnet stor popularitet for sine bøker. Denne ikke minst!

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …