Kulturnyheter

Spis deg frisk

Jeg holdt på å spy meg av vemmelse da jeg åpnet denne boka. Jeg hadde forventet å få en innføring i hva tittelen lovet:  et seks ukers program med diabetes som det sentrale, dvs. få bedre helse gjennom å spise seg frisk.

Men hva er det jeg får? Jo, de første sidene fylles med utsagn om å lukke øynene, tenke fem år framover i tid…osv.

Hege Hasler Barhaughøgda og Gunn-Karin Sakariassen: Diabetesboka. Spis deg frisk på 6 uker Cappelen Damm 2017 221 s.

Altså med rene drømmerier og bønnebesvergelser skal man altså redde vår helse!

Jeg trodde denslags var forbi for tyve år siden da slike besvergelser var noe som fulgte med jappealderen.

Klart overtroisk og på grensen mot det spekulative er slikt. Det styrker ikke akkurat det faglige innholdet.

La det være sagt. Jeg leste videre i boka og finner etterhvert det jeg var ute etter: konkrete opplysninger om sunn mat. Det vil si: hvordan jeg skal spise meg frisk. Kroppens funksjoner. Bakteriene våre. Det innviklete puslespillet og balansen bak hvordan kroppen fungerer.

Smeltet gjorde jeg når det kom til alle rettene som opptar mesteparten av boka. Her rant munnen over av gode smaksfornemmelsen, det ble rent deilig å lese dette!

Det står faktisk mange  fornuftige råd og forslag om særlig mat og matretter i sidene som kommer.  Men altså, det faglige nivået er dessverre betydelig svekket gjennom de innledende setningene om bønnebesvergelser.

Vi kan jo ikke redde verden og vår helse med å ty til bønner!

Boka må tydeligvis ha vært skrevet av to personer med to forskjellige innfallsvinkler. For det spriker. Den ene skjønne retten etter den andre står i skarp kontrast mot det som rett og slett er humbug. Det er enkle retter, lett å tillage og innrettet på at man ikke skal spise seg i hjel.

Dette var noe annet! Og på grunn av dette vil jeg så absolutt anbefale denne boka. Hold bare bønnenesvergelsene unna og les raskt over disse heslige setningene. Tennene dine vil snart løpe i vann når du kommer til rettene!

For det som fyller siste halvdelen av boka er rett og slett herlig. Det er slikt som får  smakssansen opp på høyt turtall.

Og bedre helse er ikke å forakte.

Sjekk også

Kjøss meg i ræva

– Kjøss meg i ræva, sa Dag Solstad. Med et kraftuttrykk og en eksplosjon som …

Haddy Njies dagbok

Hun er utdannet journalist og kjent som poparttist, programleder og skuespiller. I tillegg er hun …