Elgar: Sketsjer til Symfoni nr. 3 Bearbeidet og presenteret av Anthony Payne
BBC Philharmonic dir.: Yan Pascal Tortlier (1995) BBC Music vol. IV no. 2 (BBCMMI38)
Den britiske musikkforskeren og komponisten Anthony Payne har lenge vært fascinert av Edgar Elgars etterlatte verk. Mye tyder på at den fremste britisk tonekunstner på dette århundrets første halvpart ble sikrere i sitt tonespråk jo eldre han ble. Han er blitt begrepet på musikkens område for det britiske imperiets storhetstid og den victorianske tidsalder. Særlig gjelder dette hans Pomp and Circumstance-musikk, marsjer som brittene elsker å høre i enhver festlig sammenheng. Dette er toner de fleste burde kjenne.
Elgar skrev offisielt to symfonier. Det er to timeslange verk av større dimensjoner enn det man var vant til. Men Elgars problem med disse symfoniene var de åpenbare forventningene som ble knyttet til ham – han skulle være engelskmennenes svar på Mahler og Bruckner, noe han selvfølgelig ikke var.
Hans tredje symfoni forble ufullført. Han arbeidet med den på oppdrag fra BBC inntil sin død. På sine siste dager uttrykte han tvil om det han hadde fått gjort tålte å se dagens lys. Han ba familien om å gjemme partituret. Men til andre venner og besøkende uttrykte han samtidig håpet om at ‘ettertiden’ kanskje ville fullføre dette stort anlagte verket.
For det er stor musikk. Den foreliggende CD’en bygger på en radiosending fra BBC og tar bare for seg av det materialet Elgar selv skrev. Payne mener å ha funnet ut av hans notater og skriblerier og har laget denne versjonen med delvis ferdig orkestrert musikk fra komponistens side og resten for klaveruttog.
Det er med andre ord ingen ferdig symfoni som foreligger. Men Elgars familie skal være så begeistret for Payne‘s arbeid at de har gitt ham i oppdrag å fullføre symfonien, noe han er i ferd med å gjøre disse dager.
Det er bråket rundt dette som har utløst Aftenpostens oppslag rett etter påske. Den bygger på engelsk presses oppslag om at ekspertene i Storbritannia, de akademiske vaktmestre, ikke helt liker at noen fifler med nasjonalhelligdommen. Protester har alt kommet og debatten er i gang. Paralellen til vår hjemlige diskusjon om Edvard Griegs ungdomssymfoni er i så henseende slående.
Det er imidlertid ingen nyhet. Denne CD’en var å få tak i Norge tidligere i de fleste Narvesen-utsalg gjennom BBC’s musikkmagasin, og den kan ennå bestilles direkte fra BBC som har produsert den. Den gir en bred presentasjon av Elgars toneverden og hva den tredje symfonien kunne blitt, eller rettere sagt er.
Store deler av symfonien foreligger i en slik versjon at den gir en mer en fullgod innføring i Egar’s toneverden. Partier av den er delvis fullført, blant annet den mektige åpningen av førstesatsen. De lange linjene og hovedtemaene i førstesatsen er ferdig orkestrert av Elgar og også endel andre partier er fullstendige. Payne lar klaveret følge musikken som overgang der komponistens orkestrering tar slutt. Andre steder, hvor komponisten åpenbart ikke har gjort noe, fyller Payne inn med korte kommentarer.
Det er nesten tredve minutters musikk som på denne måten for første gang blir presentert for verden. Radioprogrammt ble gjort for Radio 3 og musikkbitene blir ypperlig framført av BBC-orkesteret i Manchester, dirigert av Yan Pascal Tortelier.
Det er mange som kanskje ønsker bare å høre denne symfonien slik komponisten selv etterlot den. For disse er denne CD’en en enestående dokumentasjon. For oss som kanskje ikke er fullt så ydmyke, gleder vi oss til å oppleve Payne‘s fullstendige rekonstruksjon av symfonien.
Men foreløpig nøyer vi oss med radio-programmets ‘kort’-versjon av den tredje symfonien. Dette er staut musikk, til tider svært vakker, og du får et dokumentarisk innblikk i hvordan en komponist arbeidet med sitt stoff.
CD’en gir også utdrag fra Elgars ufullførte opera ‘The Spanish Lady’ som bygger på Ben Johnson’s The Devil is an Ass. Dette var Elgars eneste forsøk på å komponere opera.