Steve Reich: Different Trains for strykeorkester og tapeopptak, Triple Quartet for 36 strykere, The Four Sections for orkester,
Orchestre National de Lyon dir.: David Robertson, Näive MO 782167
Steve Reichs musikkstykke Diffent Trains er en moderne klassiker. Ikke bare for sin utvilsomme musikalske styrke men også fordi musikken gir pekepinn om den slags tog som i noen år beveget seg i Europa på vei mot gasskamrene. Stykket tar med seg en ung gutts (komponisten) opplevelser i sin oppvekst hvor han skulle krysse hele det amerikanske kontinent med tog hver gang han skulle se en av sine skilte foreldre.
Men det er Diffent Trains demonstrasjon av styrken som ligger i denne minimalistens musikalske uttrykk som er det fremste ved dette verket. Det er også det som har gjort det til en klassiker. Opptakene av de forhåndsinnspilte stemmene fletter seg inn i musikken på musikkens premisser. Vi kan høre enkelte vokaler, enkelte ord og fraser gjentatt og gjentatt som til slutt danner en helhet. Det er her verkets mesterskap ligger.
Steve Reich er den av de tre kjente amerikanske minimalistene – Phillip Glass og John Adams er de to andre – som kanskje har vunnet størst respekt for sine minimalistiske komposisjoner for små ensembler og enkeltinstrumenter. Hans Drumming er i så måte et fascinerende verk som peker framover. Men vi finner også noe av det samme i Diffent Trains som er en komposisjon egentlig laget for strykekvartett. Her er det i en versjon for 48 strykere. David Robertson, det nye amerikanske dirigentnavnet, ba han lage en versjon for strykeorkester i 2000. Det er denne versjonen vi hører her, tre gruppper av musikere som spiller mot hverandre.
Triple Quartet (1999) er nøyaktig hva det sier, en tredobbelt strykekvartett x 3 som er satt opp mot hverandre. Fascinerende. I The Four Sections (1986) kommer et av hans varemerker fram, pulsen, slik vi kjenner den fra andre verk og som orkestre flest bommer på. Unødvendig å si at dette er vanskelig musikk å spille!
Men Orchestre National de Lyon bommer ikke. Ledet av David Robertson greier de å få denne kompliserte musikken til å svinge slik det skal. David Robertson er også en mann som er sentral når det gjelder Steve Reich. Han har i mange år samarbeidet med komponisten og det er også hans fortjeneste at disse tre verkene foreligger i de versjonen vi får høre på denne innspillingen.
En klassiker fra vår tid. Viktig samtidsmusikk i orkesterversjoner. Det franske CD-merket Näive har med dennne utgivelsen markert seg med tyngde.